Mitt i högsommaren kommer här en liten hälsning ifrån vår kära verksamhetsledare, för även om det är sommar och glassen ska ätas i solstol på stranden medan sidorna vänds i den där efterlängtade kriminal romanen så kan hon inte låta bli att fortsätta jobba för vårt älskade Gideälvdal – så vad hittar hon på allt mest?

 

#SommariGideälvdal

Kanske har du stött på hashtaggen här ovan när du scrollat runt på instagram i sommar? Genom att använda oss av den kan vi visa andra hur fantastiskt vi har det här i Gideälvdal under sommaren och vilket rikt utbud vi har här i bygden med allt ifrån bad och fiske till event som sockendagar, byafotboll, sockendagar, byadagar, veteranbilsträffar och mycket mycket mer. Här finns allt ifrån lek och skratt till loppis och antikviteter. Och vem vet, kanske hittar du ett nytt smultronställe där bland tipsen 😊

Verksamhetsledaren kommer att dyka upp på så många av eventen som möjligt, så missar ni något kan ni få en liten glimt på våra sociala medier.

Nytt för i år är att det även finns två sammanställningar, en för de event som sker under de olika sommarmånaderna och en med olika tips på vad man kan hitta på dagarna mellan eventen. Tipsen hittar du på vår hemsida, Facebook och instagram – Bygdsam Gideälvdal. (Eventen har även skickats ut till våra lokala tidningar Allehanda och 7an, men i skrivande stund har vi inget publiceringsdatum för dessa)

 

SOCIALA MEDIER

Precis innan sommarlovet hade verksamhetsledaren förmånen att sitta ner tillsammans med Ågrenhuset för att diskutera nuläge och framtidsmöjligheter. För er som inte visste är det bla Ågrenhuset som hjälper oss att skapa vårt fantastiska magasin – Magasin Gideälvdal. Men de gör ju så mycket mer – utan att avslöja för mycket kommer ni kanske upptäcka nyheter på både hemsida, sociala medier och profilmaterial inom kort. Med detta i åtanke är det nästan så att man längtar tills löven skiftar färg och skogens färgprakt står i brand. Men först ska vi njuta av sommaren

 

Örnkortet

Under December månad blev Bygdsam Gideälvdal medlem i Cesam – något som gjorde att vi kunde erbjuda de servicepunkter och butiker som är medlemmar hos oss att ansluta sig kostnadsfritt till Örnkortet. Sedan dess har en rad butiker valt att ansluta sig och du kan i skrivande stund handla med ditt Örnkort på följande plaster i Gideälvdal:

 • Storsjöbygdens lanthandel i Långviksmon
 • Hemling Servicestation i Hemling
 • Handlarn Gideålivs i Gideå
 • Björnforsens hotell
 • Ica Nära Hemling

 

 

VÅRA ARBETSGRUPPER

Verksamhetsledaren fick i uppdrag av Äldreboendegruppen att skissa upp ett förslag till en förstudie hos LEADER, syftet med denna är att se över behovet och möjligheten att få ett trygghetsboende hit till Gideälvdal. För det vet vi ju alla som bor och lever här att vår älskade bygd den lämnar man inte i första taget, inte om man inte måste.  Vill du vara med och verk för ett trygghetsboende är det äldreboendegruppens sammankallande Marcus Lindqvist du ska kontakta.

Verksamhetsledaren har under sommaren även hjälpt till med skolgruppens nya projekt – En skolträdgård i Trehörningsjö. Under nationaldagen togs de första spadtagen och under sista veckan i Juni var det dags för ett återbesök och det är inte utan att man blir röd när man läser barnens egenritade skyltar som berättar om allt ifrån blommor till bär, buskar, grönsaker och frukt. Under det senaste besöket skapades även en Facebook sida som bär samma namn som projektet (Skolträdgård i Trehörningsjö) där ni alla – ja alla som vill – är välkomna att följa projektet framåt.

För dig som söker drömmen på landet, vare sig det gäller fritidsboende eller om du önskar bli en del av vår fantastiska bygd på heltid och själv få äran att titulera dig Gideälvdaling? Ja då är det vår boendegrupp du ska kontakta, sammankallande för gruppen är Cecilia Kristoffersson och du hittar hennes kontaktuppgifter på vår hemsida. Vill du redan nu tjuvkika på vilka bostäder som ligger ute är tipset att följa Boendegruppen på Facebook och Instagram – @flyttatillgidealvdal. Hett tips ifrån coachen är att vara snabb att slå till om du hittar ditt drömställe då vi redan nu har en väntelista på många av våra orter.

Är det så att du tycker om att fotografera och/eller skriva? Är det något särskilt som hänt eller är på gång i vår fina bygd som du skulle vilja dela med dig av? Ta då chansen att skriva ett reportage, berätta en anekdot om förr eller varför inte dela ditt bästa sommarminne – alla har de en plats i vårt lokala magasin – Magasin Gideälvdal. Klura lite i sommar och ta chansen i höst att dela med dig av just ditt Gideälvdal. Vem vet, kanske är det just din bild som hamnar på omslaget? Kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida eller om du hellre vill delta på någon av de träffar som anordnas runt om i vår bygd under hösten.

 

ALLA 4 BYGDSAMOMRÅDEN

Visste ni att vi har 4 Bygdsam-områden i kommunen och därmed också 3 extra verksamhetsledare utöver vår egen som verkar för Gideälvdal? Övriga Bygdsam områden hittar ni i Nätradalen, Anundsjö och Grundsunda. Tillsammans med representanter ifrån kommun och företag verkar de för att göra det mesta och bästa för att bevara och utveckla landsbygden i Örnsköldsviks kommun.

Så vad innebär då detta?

Ett exempel var när tjejerna (japp – det här är ett riktigt powerwoman gäng) mitt under pandemin slog sina kloka huvuden ihop och skapade kursen ”Digitala Språnget” där företagare fick möjlighet att lära sig grunderna i Sociala medier, Google ads, maillistor och mycket mer. Detta eftersom pandemin ändrade vårt sätt att leva och gjorde att hela samhället blev mer digitalt och självklart ville vi ge landsbygden de bästa förutsättningarna. Vidare har en rad olika digitala inspirationskvällar anordnas under pandemin där vi bla diskuterat lån till bostäder, hur det är att flytta till landsbygden samt fått nöjet att träffa flera av de företagare som valt att förverkliga sina drömmar på just landsbygden.

Så vad händer då under 2022?

 • Den 31 augusti är ni varmt välkomna till Gideå och Gideågården där vi bjuder våra medlemmar på en kostnadsfri inspirationskväll under temat: ”Våga börja – idékväll för landsbyggare!”
 • I slutet av september anordnas en landsbygdskonferens i Härnösand där samtliga kommuner i Höga kusten är inbjudna att diskutera nuläge och framtidsmöjligheter och investeringar.
 • Tillsammans med Nyföretagarcentrum har vi börjat skissa på en förstudie till ett LEADER projekt gällande nyföretagande på landsbygden, vi tittar även lite på vad vi skulle kunna bidra med när det kommer till generationsskiften. Att verka på landsbygden är mer än bara ett jobb, det är en livsstil och den verksamhet som bedrivs bidrar på ett helt annat sätt än den på en gå-gata i en storstad – här blir det ett sätt att leva och bidra till bygdens fortsatta utveckling.
 • Mat och Smak – tillsammans med Örnsköldsvikskommun ser vi över möjligheten att anordna smakrutter runt om i våra 4 olika landsbygder. Flera av oss kan säkert räkna upp flera saker när det kommer till hur landsbygden ser ut eller luktar – men hur smakar den? Vilka olika producenter stora som små finns runt om i våra bygder? Och när man ändå åker runt och provsmakar, finns det något mer man borde se? Ett spännande och roligt projekt där en första sammanställning nu skickats in för granskning.
 • Nytt medie för landsbygdspublicitet – är det kanske dags för en Podd? Ni är flera som hört av er före, under och efter våra inspirationskvällar och frågat om materialet går att ta del av och lyssna på även efter kvällens slut. Med detta föddes tanken att det kanske är dags för något nytt, en Podd. Ni kan ladda ner och lyssna till och få inspiration, tips och motivation NÄR ni vill och det är riktigt enkelt att dela era favoritavsnitt med vänner, bekanta eller folk som ni VET skulle vilja flytta hit till våra fantastiska bygder, de har bara inte vågat säga det högt än. Tänk att sitta i en bilkö eller stressa mellan pendeltåg och så får man höra om idyllen i Gideälvdal, vem skulle inte packa flyttkartongerna då?

 

Övrigt

 • Verksamhetsledaren har levererat sommarens upplaga av Magasin Gideälvdal till våra butiker och servicepunkter
 • Verksamhetsledaren har träffat Örnsköldsviks kommun för att se över möjligheten till samåkningsplatser runt om i våra byar på att på så skapa möjlighet till samåkning.
 • Information och möten om Laddinfrastolpar förbereds och mer info kommer i höst
 • Information och möten bokas just nu gällande frågan och möjligheten till digitaliserade vårdcentraler runt om på landsbygden.
 • Under hösten har du som förening i Gideälvdal möjlighet att söka ett bidrag på max 5000kr, mer information om detta kommer inom kort
 • Under Eldveckan kommer Bygdsam för 4e året i rad att anordna en ljusmanifestation, under kvällen tänds marschaller och ljuslyktor runt om i hela vår vackra bygd för att tillsammans fira vilken fantastisk bygd vi har och får leva och verka i.
 • Eldsjäl – Bygdsam Gideälvdals ambassadörspris kommer i år att delas ut för 3e året i rad. Här är det ni i bygden som får nominera en person, en förening och ett företag som NI tycker har gjort det där lilla extra, det som gör att hjärtat blir varm, som inspirerar oss och som gör oss stolta över att titulera oss Gideälvdalingar.

 

Med detta önskar vi dig en fantastisk fortsättning på sommaren!

Dela med dina vänner: