Landsbygden är en förutsättning för att hela kommunen ska kunna leva, oavsett hur man vänder och vrider på det hela behövs öppna fält för både odling av spannmål och för att få hö till kreaturen som sedan tillsammans bidrar till den där härliga sommarsalladen, potatisen och flintasteken vi så gärna lägger på vår tallrik i sommartider. Vad som händer om man drar undan mattan och minskar möjligheten för en levande landsbygd säger sig själv – så om du inte ser fram emot en framtida semester med importerade nudlar på grillen är det kanske dags att tänka om.

Detta var precis vad Bygdsam Gideälvdals skolgrupp gjorde, när svaren och hjälpen inte kom tog man saken i egna händer och började bokstavligen att ”gräva där de stod”.

För vad är det vi faktiskt HAR här ute på landet som är attraktivt? Lugnet, naturen, närheten till friluftsliv och gott om plats för odling. Tillsammans var de inte bara de perfekta hörnstenarna för en natur och frilufts-inriktad skola men även ett utmärkt exempel för hur en skola skulle kunna drivas för att hjälpa kommunen att nå miljömålet 2030 – så varför inte prova? Idén till ett pilotprojekt var född och skolträdgården skulle komma att bli den första etappen mot målet – en friluftsskola.

Med stöd från det lokala företaget ALAB, Bygdsam, ortsbor och ukrainska vänner tog man i Trehörningsjö under nationaldagen de första spadtagen för en Skolträdgård.

Alab skänkte ett flertal pallkragar och pengar ifrån Bygdsam möjliggjorde inköp av växthus, jord och fröpåsar. Lokala ortsbor och vänner gick även samman och kom förbi med både sticklingar och skott från träd, buskar och grönskar.

Vi ser med spänning fram emot att höra mer om detta projekt, eller vad säger ni?

 

 

Dela med dina vänner:
X
X