Under hösten har verksamhetsledaren deltagit på både webbinar, föreläsningar och utbildningar.  Så vad har hon lärt sig? Kanske har hon kunskaper som du och ditt företag kan ha nytta av? Här nedan kan ni läsa om ett litet axplock 😊

 

Företagsandan i Örnsköldsvik

Något som verkligen hamnat på tapeten och diskuterats den senaste tiden är företagsandan i Örnsköldsvik, dvs hur är det att vara företagare i Örnsköldsvik? Hur är företagsklimatet i vår kommun? Enligt olika undersökningar ligger vi på 5e plats – inte illa va? OM det nu inte var att det var 5e plats om man räknar från botten..

Så hur vänder vi detta?

Detta och mer diskuterades på House Be, en plats som i sig är en del i lösningen. House Be är en plats för samverkan där alla möjliga typer av företag och entreprenörer arbetar och utbyter idéer – en plats dit alla är välkomna oavsett om man bor i stad eller på landet (även folk från södra Sverige flyger upp och sitter och jobbar – bara en sådan sak – att världen samlas här i vår kommun). Under 2022 kommer även en ny webbplats att presenteras – ÄLSKA ÖRNSKÖLDSVIK – en sida som kommer att representera HELA vår kommun. Vidare kommer även ny typ av Innovationssatsning se dagens ljus, en satsning där innovationer från flera samhällsindustrier kommer att knytas samman. Mer om detta kommer efter jul.

 

Företagslotsen

Har du ett företag eller funderar på att starta ett? Då är den glada duon bestående av Wallid Sabarsson och Camilla Rodin bland den bästa kontakten du kan investera i.  Företagslotsens syfte är att göra det enklare för dig att utveckla, driva eller starta företag i runt om i vår kommun. Duon arbetar kort och gott med att förenkla och underlätta kommunikationen mellan dig som företagare/entreprenör och kommunen. Tillsammans hjälper de dig i ärenden som rör tillstånd och regler och samordnar dina kontakter med kommunen. Camilla och Wallid kommer ni även att få träffa mer under december.

 

Digitala Inspirationskvällar

Under 2021 har verksamhetsledaren tillsammans med kommunen och övriga bygdsam-områden bjudit in till olika digitala inspirationskvällar som på ett eller annat sätt belyst olika områden inom leva och bo. Det har varit banken som berättat om hur en försäljning och köp via dom går till, det kan vara att berätta om bostadsbrist och förskolor med barn som köar – till landsbygdens skolor (!). Den 29 november är det dags igen – denna gång kommer vi bla att tala om att köpa och sälja mark. Hur går det till med en avstyckning? Hur gör man? Vad innebär det? Vilka möjligheter skapar det för mig som säljare, för köparen och för bygdens framtida utveckling. Denna kväll vill ni INTE missa – varmt välkomna!

 

Utveckla och bevara Gideälvdal

Två av Bygdsams ledord och något vi tillsammans försöker att sträva mot i allt vi gör, inte minst med den satsning vi diskuterar just nu. Än så länge har verksamhetsledaren bara möts av glada miner och positiva känslor när hon presenterat höstens storsatsnings idéer: Örnkortet och instabox.  Som mottagare och säljare av Örnkortet öppnar vi upp för möjligheten att fler ska kunna upptäcka vårt Gideälvdal – Att stadsbor handlar på landsbygden ska vara lika självklart som att vi åker dit och shoppar. För visst är det väl så att det är lika långt in till stan som det är att åka ut till landet?

Så vad är då instabox? Kanske skulle man kunna tro att det är brev som skickas från instagram, men det är faktiskt lite mer än så. För er som minns bussterminalen eller postfacken kommer detta bli en nostalgisk tillbakablick i modern tappning. Istället för den silvriga 5 kronan i låset är det istället en kod som skickas till mottagarens mobil. Och facket? Ja det kan användas av allt från ortens privatpersoner och lokala företagsidkare till att ta emot paket och varor från större företag. Med andra ord blir det lite som att få tillbaka postkontoret. Fördelen med denna satsning är att vi ALLA kan ha nytta av och använda dessa skåp – 15kr för 48 timmar i skåpet – det är ju som hittat, eller vad säger ni? Hur, när och vem som kommer att använda sina skåp mest? Ja det är upp till er alla – men vi hoppas att ni alla och en var kommer att uppskatta de röda luckornas möjligheter.

 

Inspirationsdag i Bredbyn och Bjästa

Vad händer om vi lyfter blicken och byter miljö? Du behöver inte åka utomlands eller ens lämna kommunen för att besöka en större stad. Landsbygd finns överallt runt om oss, fantastiska platser och människor att besöka, lära känna och inspireras av. Under de år som verksamhetsledaren varit anställd av Bygdsam Gideälvdal har hon provat på att arbeta från närarbetsplatser hos både Bygdsam Anundsjö och Bygdsam Nätradalen. Vissa av er kanske tänker ”Varför sitter du inte på de egna närarbetsplatserna?” Och JA, självklart kan vi göra det, vi kan åka emellan våra egna orter och utbyta tankar och idéer, men ibland är det också nyttigt att byta miljö och höra hur andra har arbetat och praktiskt verkat för att lösa problem som vi står inför – OCH visste ni att de gärna besöker oss också och lär från oss? Ett exempel på ett område där vi kommit långt är vår boendegrupp. I Nätradalen bygger man nytt, i Anundsjö bygger polarbröd och skapar nya arbetstillfällen och biblioteket är öppet dygnet runt. Vi kan antingen bli avundsjuka eller låta oss inspireras och ställa frågan: Hur gjorde ni? Skulle ni vilja hjälpa oss? Så vilka möjligheter och framtid är möjlig att förverkliga om vi arbetar tillsammans? Precis vad som helst.

 

LaLinda

Denna fantastiska kvinna och sociala media guru kunde ni bland annat läsa om i senaste numret av Magasin Gideälvdal där vi uppmärksammar några av bygdens riktiga Power kvinnor (Senaste numret av tidningen hittar du här: BLT_senaste (mediahandler.se)). Vad krävs det för att lyckas på sociala medier? Vad som jag som företagare tänka på för att nå ut och lyckas med företag på sociala medier? Det och mycket mer har Linda svaret på. Att få höra henne berätta om sin resa var minst sagt inspirerande och hon tog verkligen död på en hel del myter och förutfattade meningar – som att man faktiskt KAN lyckas som influenser OCH bo på landsbygden.  INGEN fråga är för dum, för vet du, den enda fråga som du aldrig får svar på är den du inte vågar ställa 😊

Vad är det viktigaste tipsen som vår verksamhetsledaren tog med sig?

  • Våga prova, våga göra fel och att FORTSÄTTA även om (trots) att det blir fel
  • Visa upp varan/varumärket
  • Bygg en relation – våga lära känna personerna, ställ frågor, visa intresse

 

JULKALENDER 2021

Under december månad kommer ett kärt återseende till Bygden – Nisse är tillbaka!

I årets kalender kommer ni att få följa med honom när han och verksamhetsledaren besöker olika typer av företag i vår bygd och se vad det innebär att arbeta inom just den här branschen – kan man ens jobba med det här om man bor på landet? Möt människorna bakom företagen, människorna som gör livet i vår bygd möjlig, pusselbitarna som skapar den helhetsbilden som vi alla känner och älskar.

Nytt för i år är att de även kommer att göra besök inne i själva Örnsköldsvik där de träffar olika personer vars gemensamma nämnare är att arbeta med och utveckla företag.

Självklart kan Nisse inte låta bli att hitta på det lilla extra, så håll ögon och öron öppna – den första december publiceras den första luckan på våra sociala medier. Nytt för i år är att kalendern även kommer att publiceras i längre version på hemsidan.

 

 

Dela med dina vänner: