Nu ändrar Bygdsam namn till Bygdsam Gideälvdal ek. för. Första beslutet togs vid en extra stämma i december och nästa beslut vid ordinarie stämman som hölls den 1 mars. Vi tycker att det nya namnet mera anknyter till vårt område.

Nu när namnbytet är klart kommer också hemsidan för Bygdsam Gideälvdal att läggas ut. Där skall vi hålla er uppdaterade på vad som händer i bygden. Evenemangskalendern kommer även att ligga på hemsidan och delas till Facebook för att få bra spridning.

Årsmötet hölls i Ledings Bygdegård i början på mars och leddes av Dan Nordin. Styrelsen fick följande utseende för 2018: Ordförande Erik Nordlander. Övriga ledamöter: Agneta Westberg, Felicia Norberg, Marcus Lindkvist, Stefan Bylund, Lage Lindkvist, Richard Sahlen, Fredrik Ulander, Elisabet Norberg, Klas Strand-berg, Lars-Åke Persson, Mattias Sällström och Linnea Egnor Byström. Ersättare blev Elvira Häggblad, Stefan Persson, Robert Söderlind och Eyvor Karlsson.

Efter stämman fick mötesdeltagarna information av Lena Lindström, Ö-viks kommun om bland annat arbetet i Bygd och stad i Balans, Landsbygds-riksdagen som hålls i Ö-vik nu i vår, Servicepunkterna, Byskötselpeng och Framtidsforum. Mötet avslutades med kaffe och god tårta.


I mars månad arrangerade Bygdsam tillsammans med Nyföretagarcentrum i Ö-vik en Starta eget kurs. Intresset för kursen var långt över vår förväntan. 19 personer var anmälda till kursen vilket känns väldigt roligt. Deltagarna var spridda från hela BLTG–bygden och många unga, vilket är extra kul. Kursledare var Claudia Häggström från Nyföretagarcentrum. Nu hoppas vi att några blir intresserade att starta eget företag här i bygden.


Den 22 mars var det dags för Framtidsforum som arrangerades av Partnerskapet för Örnsköldsviks utveckling, Världsklass Örnsköldsvik och alla fyra Bygdsam. Nytt för i år var att det var parallella möten ute i bygderna som knöts samman genom videokonferens. I vårt område höll vi till på Gideågården. Vårt lokala seminarium var Urskogsloppet. Ulf Lindgren och Gunder Selling berättade om loppet från start och mot nya mål för framtiden. Intressanta diskussioner fördes hur man kan utveckla andra arrangemang runt om i BLTG bygden genom Urskogsloppet som blivit ett välbesökt och känt arrangemang.

Bygdsams skolgrupp och delar av styrelsen har under mars månad haft möte med skolledningen nere i Örnsköldsvik för att få till ett samarbete mellan bygden och skolledningen. Tyvärr, har det i skrivande stund inte gett det resultat vi önskat. Skolan är bland det viktigaste för landsbygdens överlevnad så vi jobbar vidare med frågan.

Elisabet Eriksson har nu börjat jobba som verksamhets- och integrationsresurs för Bygdsam i vår bygd. Hon jobbar fyra dagar i veckan med integration och en dag med arbetsuppgifter för Bygdsam. Måndagar finns hon i Gideå, tisdagar i Björna, onsdagar i Långviksmon och torsdagar i Trehörningsjö för att jobba med integration, ibland dagtid men även vissa kvällar. Kontakta gärna Elisabeth om du har funderingar eller idéer gällande Bygdsams arbete.

Bygdsam Gideälvdal kommer att delta i ett av Radio Nolaskogs tisdagsprogram. Alla Bygdsam i Ö-viks kommun har deltagit med var sitt program under våren, och sist ut är Gideälvdal. Där kommer ni att få en liten presentation om vad föreningen gör varvat med musik, lyssna gärna om ni är intresserad. Programmet kommer att sändas den 17 april.

Resultatet av den äldreboende enkät som ni fått i era brevlådor hittar ni i en separat artikel i detta nummer.

Tipsa gärna om sevärdheter och smultronställen i vårt område till sommarnumret av bygdebladen.

Kontakta oss om du har frågor, idéer eller annan information till Bygdsam Gideälvdal
E-post: info@bygdsamgidealvdal.se
Verksamhets- & integrationsresurs: Elisabeth Eriksson 070-36 11 774, elisabeth.c.eriksson@ornskoldsvik.se
Bygdsam Gideälvdal finns även på facebook med informationssida samt en Anslagstavla.
Kom ihåg: det är vi alla tillsammans som gör ett framgångsrikt Bygdsam i Gideälvdal och en bygd som utvecklas. Var stolt över din bygd och prata gott om den!

STYRELSEN BYGDSAM GIDEÄLVDAL

Dela med dina vänner: