___________________ Hur allt började ___________________

Flickan från skogen och de höga bergens land lämnade hemmet i Lomviken (Trehörningsjö) vid 16 års ålder för att börja arbeta på Södersjukhuset i huvudstaden. Monica skapade sig ett nytt liv med storstadsmyller, egen lägenhet och ett liv i ständig rörelse. Så en dag kom allt ikapp henne, var det här verkligen hon? Var det här som flickan från skogen skulle leva och dö? Hon beslutade sig för att ha kvar sin lägenhet medan hon åkte upp till Norrland för ett tag.

Sagt och gjort, väskorna packades och Monica åkte upp till Umeå där hon fick både utbildning och anställning på Dragonen. Flera erfarenheter och kontakter senare kändes det fortfarande som om det var något som saknades och hon beslutade sig för att åka ner till Stockholm igen. Här väntade trots allt både anställning och bostad. På vägen ner stannade hon till hemma hos far och mor i Lomviken, ett stopp som skulle förändra hennes framtid för alltid.

–   Telefonen ringde och Birgitta Rundkvist undrade om jag hade möjlighet att skjutsa in henne till Örnsköldsvik eftersom hon skulle på en anställningsintervju på Statt, men det hela slutade med att det var jag som fick jobbet.

På den här tiden var både Statt och Baltic i Gävle en del av SARA, vilket gjorde att man lånade personal av varandra. Och det var så Mats kom in i bilden, eller ja, egentligen var det ju tre Mats som steg in på Statt för att påbörja sin anställning, men bara en av dem fångade Monicas unga hjärta.  Mats:arna som de skämtsamt kallades hade just slutfört sin anställning på Öland och kommit hem till ett regnigt och höstfärgat Gävle när mamma Siv tyckte att de kunde följa med upp till Örnsköldsvik och göra lite nytta, väskorna var ju ändå redan packade.

–  Örnsköldsvik? Var sjuttsingen ligger det?

Svaret på den frågan och mer där till har han mer än väl lärt sig idag. Och nog lönade det sig att lyssna på mamma Siv, utan hennes förmaning hade han kanske aldrig träffat sin Monica. (Vi kan även avslöja att en av de andra Matsarna fann kärleken – så mammas förmaning ledde till både ett och två bröllop 😊 ). Innan han mötte sin Monica hade han utbildat sig på restaurangskolan, visserligen med inriktningen servitör men precis som att en murare lär sig snickra lite så valde Mats att vidareutveckla sitt egna intresse. För finns bara intresset och modet kan man gå hur långt som helst – det vet alla som sett SVT:s Vår tid är nu och följt Kalle och Ninas resa. Lite visste ni väl då att vi hade våra alldeles egna Kalle och Nina här i Trehörningsjö?

 

_______________ Den långa vägen hem __________________

Efter giftemålet blev paret erbjudna att komma upp till Lycksele och arbeta över Nyår på fd Källarmästaren på Dragonens nya restaurang. Sagt och gjort, paret packade in både sig själva och den då relativt nyfödde Stefan och begav sig norrut på nya äventyr.

–   Vi måste ha gjort ett riktigt gott intryck på honom, för knappt en månad senare ringde han upp igen och frågade om vi inte ville komma upp och arbeta för honom på heltid.

Och så gick flyttlasset från Örnsköldsvik upp till Lycksele och paret byggde hus i Knaften, och inte vilket hus som helst utan ett hus HELT som Monica ville ha det. Kanske är det därför inte svårt att förstå varför Monicas pappa skakade uppgivet på huvudet när dotter och svåger valde att lämna Knaften för ett hus nere i Kungsgården (Gävle) – och inte vilket hus som helst: en herrgård i skicket kråkslott.

Och visst hade smeknamnet en viss sanning med sig, när Mats och Monica köpte det gamla huset kunde man i princip stampa fötterna rakt igenom golvet. Efter en hel del förläggande kunde man tillslut få iordning huset och öppna upp för årets första julbord till vilket man bjudit in herrskapet från Trehörningsjö.

–   Jag tror aldrig jag glömmer pappas kommentar, mamma sa att när de åkte hem hade han sagt: ”Men jag tror jäntfan har blivit tokig, flytt ifrån ett hus som hon har fått precis som hon vill – å flytt till ett kråkslott!” Pappa trodde att jag blivit stentokig och det är klart, idag hade man ju kanske inte gjort det, men det är ju ett roligt kapitel att se tillbaka på.

Kråkslottet som pappa så ömsint kallade det gamla herrgårdshuset var kanske inte ett nybyggt drömhus, men det la grunden för den framtid som låg framför dem. Efter att ha provat på livet i Gävle valde de att flytta hem till Örnsköldsvik och började arbeta på Statt. Men Monica som fått smak på det här med att sköta sitt eget företagande lockades av tanken på något mera eget och vad kunde då passa bättre än den lilla presentboden som redan bar det inarbetade namnet ”Monicas bod”?.

–  Tanken var ju att jag skulle köpa den och öppna upp där, men så träffade jag Kaisa och hon pratade både varmt och gott om Trehörningssjö och vi hade väl någonstans alltid vetat att vi skulle flytta upp till Lomviken igen – även om vi kanske inte tänkt att det skulle bli riktigt så snart. Tanken var ju att flytta efter det att Stefan slutat gymnasiet.

Året var 1993 och mackens framtid hängde på en minst sagt skör tråd, Shell hade bestämt sig för att lägga ner sin verksamhet och själva huset låg ute på exekutiv auktion. Som de flesta på landsbygden vet så är macken hjärtat av bygden, har man ingen bensin försvinner också de andra förnödenheterna allt eftersom. Till en början hade man stor hjälp av Uniex som var till stor hjälp och var paret behjälplig på alla sätt och vis.

–  Jag skulle ljuga om jag sa att det inte krävdes lite jävlar anamma innan vi fick ner grejerna i backen, det och stödet vi fick ifrån bygden och kommunens Staffan Westman – han var verkligen alla tiders att ha att göra med.

Stödet från kommunen och bygden underlättade verkligen etableringen för paret och kanske gjorde det även sitt till att Monica var ett bygdens barn, uppvuxen i Lomviken. Det här var ju inte vem som helst som öppnade upp verksamhet, he va ju jäntan som hade kommit hem. Först ut var ombyggnation av huset, där vi idag är vana att hitta en butik tävlade på den här tiden både lastbilar och smörjgropar om utrymmet. Om herrgården gått under smeknamnet Kråkslottet var detta helt klart Drömkåken. Utöver arbetet med huset där det renoverades både in och utvändigt med panelbyte och renovering av lägenheter bytte Shellmacken form och blev till en Uniex station.

Tre år senare slogs portarna upp till både mack och Tapper In och i samband med detta flyttade även Mats upp till Trehörningssjö, innan dess var det Monica med hjälp av Alice som skött ruljangsen. Det blev väl kanske inte riktigt som byborna varit vana vid och nog tog det en tid för vissa att vänja sig att man inte längre hade service med mekaniken längre. Men med facit i hand är det nog få som blev besvikna, snarare tvärt om. Och var det promt någon som behövde hjälp så fanns ju Halvar att tillgå.

Äntligen var de hemma, och den här gången kändes det verkligen som hemma. Närheten till jobbet, lugnet och bygden de båda älskade.

–  Jag hade köpt en stuga i Skatan (Lomviken) redan 1982 som vi använt som sommarställe, även om det egentligen är en jordbruksfastighet och den renoverade vi om till boningshus och flyttade in samma år som macken öppnade. Innan det hade vi bott i en av lägenheterna som ligger ovanpå macken.

 

_________ Kombinationen mack och pub? ________

I och med att macken alltid varit en samlingspunkt för bygden ville paret kunna erbjuda mer än bara bensin och förnödenheter. Tanken var egentligen inte att det skulle bli den restaurang som idag är känd för både lunchlådor och tre rätters middagar vilket 90% av gästerna faktiskt beställer.

–  Vi byggde en pub där tanken var att de som ville kunde kika förbi och dricka en kopp kaffe eller avnjuta någon enklare rätt, men det blev populärare än vad vi trodde.

Köket byggdes utifrån ursprungsplanen men har tjänat dem bra igenom åren. Vad man skulle kunna önska är kanske lite mer förvaring, ett mer praktiskt upplägg och kanske lite mer yta, när allt kommer omkring finns ju faktiskt utrymme att bygga ut lite mer på baksidan av huset. Men som Pippi Långstrump så klokt uttryckte sig ”Man taget vad man haver, det är ett bra recept.”

–  Puben har ju verkligen gett Mats möjligheten att få blomma ut kulinariskt och han har även fått in det här med den traditionella husmanskosten. När vi träffades så var det han som stod för restaurangmaten och jag som stod för husmanskosten, men idag lagar han det mesta (men det mer extrema som tex blodpalt hoppar han gärna över )

Utbudet är något som verkligen vuxit och utformats allt eftersom tiden och efterfrågan förändrats, under en period såldes det cement, under nästa har man kunnat avnjuta en kopp kaffe och hembakat fika varav fika och kaffetåren var det som blev bestående. Monicas rullrån är tex så uppskattade att de efterfrågas på såväl den lokala REKO-ringen som den i Umeå. Macken verkar även som post- och apoteksombud något som verkligen uppskattas av byborna som annars har närmare 3,5 mil enkel väg till närmaste postombud. Målet har alltid varit att ha ett sortiment som efterfrågas men också kompletterar resten av utbudet som erbjuds runt om i byn – det är ju trots allt roligare att komplettera än att konkurrera.

 

____________ Planer inför julen?  ___________

Macken kommer att hålla öppet som vanligt, 7 dagar i veckan – 9-18, mån-fre 10-16 lör-sön. Däremot kommer man att ta en paus från puben, detta eftersom man hade extra öppet i sommar med 6 kvällar i veckan. Men bygden behöver inte oroa sig, de fantastiska matlådorna kommer fortfarande att finnas tillgängliga på puben.

 

____________ Resans guldkorn?  ___________

–  Det finns massor! Framför allt den glädjen och det bemötandet vi fick när vi kom till bygden. Det är väl det som har varit mest glädje under alla de här åren också, att vi har känt att det varit uppskattat det vi gör och ja då blir det ju roligt.

–  Att få landa på en plats där jag känner lugnet. Jag är ju en naturmänniska i grunden och älskar att ha skogen runt om mig. Att få sätta mig på bron och bara lyssna till naturen fyller mig med energi. Finns det något mer rogivande än att sitta ute på vattnet och stirra på en röd kork som guppar på vågorna?

Mats och Monicas Önskelista:

  1. Att hitta en person/familj som har hjärtat i bygden och verkligen vill investera sin tid här, macken och puben kommer med en viss livsstil och det är vår dröm och förhoppning att företaget ska leva kvar även efter vår tid.

–   Puben går att utveckla hur mycket som helst, inte minst om det kommer någon som är lite yngre och har orken och idéerna, det går att göra precis hur mycket som helst av det.

–   Affären går också att göra ännu mera med, men där hänger det ju även på kundunderlaget och att ta in de varor som kunderna efterfrågar och köper.

 

  1. Att hitta en hyresgäst till lägenheten ovanpå macken som blir ledig nu i början av 2022

 

___________________________________________________________________________________

Här har jag lämnat en julklapp// 🎅🎁

Dela med dina vänner: