Uttrycket att inget ont som inte har något gott med har ni säkert hört förr passar verkligen inledningen av vår historia om Trillingnöten, dels för att den såg dagens ljus våren 2020 men också för att det blev början på ett fantastiskt samarbete och en hel del kulinarisk fantasi. Så hur började allt?

Kanske fanns här ingen god fe eller magisk lampa, men väl en Camilla som vågade satsa på en ung och lovande tjej från bygden. Hösten 2019 arbetade Ida Fahlén i köket på Björna borg, ett arbete som varken erbjöd variation eller utrymme för fantasi. Dagarna började flyta ihop, även om hon var tacksam över att ha ett arbete så längtade hon efter att experimentera med dryck, kryddor och råvaror.

–  Allt vi skulle och fick tillsätta i maten fanns nedskrivet ned till minsta detalj, visst fick vi väl känna av om 35g salt var nog, men vi fick inte tillsätta något mer för att förhöja smaken och ta rätten till nästa nivå.

Så en dag ringde telefonen och Ida fick frågan om jag var intresserad av att ta över Millas eftersom Camilla skulle sluta. Hon kände sig helt paff, ville dom verkligen ha henne? Hon som var gravid med sitt tredje barn och jobbade i ett kök med strikta regler. Men varken hjärtat eller magkänslan ville säga nej till den oväntade möjligheten och med föräldraledigheten löst valde hon att tacka ja.

–  Camilla stannade kvar i ytterligare 6 månader och efter det arbetade vi ungefär 2 månader tillsammans innan jag slutligen tog över det här skeppet helt.

Så vad förväntades av henne? Vad ville man ha – vad ville hon erbjuda? Plötsligt öppnade sig en helt ny värld där hon hade fria tyglar att utforma menyn, och med en butik vägg-i-vägg hade hon även tillgång till det största och mest välfyllda sortiment hon någonsin kunnat drömma om. Tillsammans med butikens Angelika Karlsson har hon tagit fram ett unikt koncept som medför att de båda kan erbjuda lokalproducerad mat med näst intill obefintligt spill.

Angelika som arbetat på Handlaren sedan våren 2018 kommer ursprungligen ifrån skövde och kanske var hon den friska fläkt som behövdes? Under sin tid har hon tagit en hel del steg utan för ramarna, steg som lönat sig för både butik och lokalbefolkning. Ganska snart märkte hon att bygden hellre köpte det lokalproducerade märke som de själva hade någon form av koppling till än ett märke producerat i södra Sverige.

–  Tar jag in Yoggi yoghurt så blir den kvar på hyllorna, det är ingen som köper den – oavsett om jag säker priset eller sätter den på kampanj med 2 för 1. Bygden köper det som är från Norrmejerier och är väldigt trogna mot de lokala företagen som finns här uppe vilket gjort att jag försöker köra på ett så lokalt koncept som möjligt.

Utöver närproducerade varor har Angelika även tänkt utanför boxen när det kommer till övrigt sortiment vilket medfört att butiken kan erbjuda både presenter och inredning från bla @majascottage och @washologi – det sistnämnda på Angelicas eget initiativ.

–  Jag kände att varför skulle inte vår butik i Långviksmon kunna erbjuda samma varor som Åhléns, så jag kontaktade grossisten och idag finns produkterna på hyllan i butiken.

Detta är bara ett av många bevis på att allt går och är möjligt om man har modet att satsa och våga. Ett annat är när hon fattat mod och köpt in lokalproducerade ostar, lax från Norum eller en halv gris från den närliggande gården i Långsjön. Utöver kunderna så har hon Ida att tacka för den här möjligheten. Går det inte åt i butiken lämnas råvarorna över till restaurangen som lagar mat på det och på så vis blir svinnet så gott som obefintligt, möjligen en och annan frukt som inte passar till dagens sallad.

–  Helt ärligt så förstår jag inte att det inte är fler restauranger och butiker som har kommit på den här idén och jobbar i lag istället för att maten slängs! Det är ett sådant oerhört slöseri – här tas ju allting redan på och det vinner ju alla på.

För den som vågar och vill finns tips att få hos Ida. Som uppvuxen på gård är hon väl metveten om att det är bitarna man är bekväm med att tillaga som går först. Resten kräver en viss gnutta finess och fantasi, ibland får man som hon beskriver det ”trolla med knäna” och se vad man kan göra av det. Men det är samtidigt en del av tjusningen. För även om det fortfarande erbjuds en dagens husmanskost så finns det nu mera även ett ”off the meny” sortiment som publiceras på restaurangens instagram varje dag.

–  Exempelvis kan det vara raggmunkar med fläsk men det kan även finnas fiskgratäng med västerbottensost och sedan en vegetarisk rätt.

När frågan om karriärbytet gett henne den livskvalité hon drömt om svarar hon tveklöst JA.

–   Ja men Gud ja! Med det här jobbet gör jag bort det som hör till jobbet på jobbet och det blir inget duttande, när jag släcker lampan och går hem kan jag ta helg. Det är så otroligt skönt att kunna få en ledig helg och tid med familjen, tid att bara vara.

Planer inför julen och 2022?

  • Vi hade ju en Stand-up den 19 november och då hade jag 128 sittande med 3-rätters, så kanske kan det bli några fler sådana kvällar.
  • Julbord 11-12 december
  • Favorit i repris – jultallriken den 23 december – ett komplett julbord i miniatyr
  • Whiskeyprovning med 3 rätters, att få erbjuda och dela med mig lite av mitt och makens intresse att kombinera god mat med whiskey.
  • Efter sommaren kommer något lite extra, men det får ni följa restaurangens instagram sida för att höra mer om

 

Vill du veta mer om dagens eller restaurang Millas?  FB och IG: @restaurangmillas

Ida och Nisse

Angelica

Nisse och Tjejernas RockeyRoad tävling – vilken blir DIN favorit?

Vegansk rocky road

Ingredienser:

  • 200 g Digestive kex
  • 300 g 70% vegansk mörk choklad
  • 130 g veganskt smör
  • 45 g ljus sirap
  • 50 g macadamia nötter eller 50g veganska marshmallows
  • 75 g pistaschnötter
  • 60 g torkade tranbär
  • 60 g dadlar
  • Florsocker till garnering

Gör så här:

  1. Smält choklad på låg värme i en kastrull. Tillsätt smör och sirap.
    2. Krossa kexen tills du har en blandning av små och större bitar. Lägga bitarna i en skål tillsammans med grovhackade nötter, torkade tranbär och dadlar samt marshmallows.
    3. Häll chokladblandningen över de torra ingredienserna och rör om tills det blivit jämt fördelat.
    4. Häll blandningen i en form och pressa i hop med baksidan av en sked. Ställ i kylskåpet i minst 2 timmar.
    5. Ta ut kakan från kylskåpet och sikta florsocker . Skär sedan i bitar med en vass kniv.

Nisses Rockey Road

300 g ljus bakchoklad

1 påse med skumtomtar

1 påse med Dumle original

1 liten påse jordnötter (mandel fungerar också bra)

Gör så här:

  1. Smält choklad på låg värme i en kastrull.
    2. Hacka upp skumtomtar, Dumle och nötter var för sig tills du har en blandning av små och större bitar. Lägga bitarna i en skål tillsammans i en skål och blanda till en Nisse sallad.
    3. Häll chokladblandningen över de torra ingredienserna och rör om tills det blivit jämt fördelat.
    4. Häll blandningen i en form och pressa i hop med baksidan av en sked. Ställer ni den i kylskåpet stelnar den fortare, har ni mer tålamod än en liten Nisse kan den även stelna i rumstemperatur.
    5. När kakan stelnat är det dags att dela den i bitar, enklast är att be en vuxen att dela den med en vass kniv.

 

Dela med dina vänner: