Varmt välkomna till årets 22a lucka!

Idag får Nisse och verksamhetsledaren besök av kollegan Sofie Holmgren som berättar mer om Umigo projektet, en riktigt spännande möjlighet för oss som bor på landsbygden – och visst vill ni också veta mera? Vi bad Sofie skriva ihop och berätta mer om den resa de gjort med projektet och vad det kommer att innebära för nätradalen först och främst men även för oss övriga på landsbygden – häng på !

 

 

Hösten 2018 fick dåvarande ordförande i Nätradalens företagarförening nys om ett forskningsprojekt på Umeå Universitet vid namn Umigo. Hon tyckte detta var intressant, men insåg snabbt att företagarföreningen som var på upphällningen inte hade kapacitet att dra igång ett samarbete själva och de tog därför kontakt med Bygdsam Nätradalen.

 

Vi bokade in ett förutsättningslöst möte med Umigo-gänget för att höra mer om deras projekt och vad det innebar. Kort och gott sökte de ett pilotområde kopplat till landsbygd för att kunna testa sin delningsplattform i det forumet. Umeå Universitet hade varit i kontakt med Örnsköldsviks kommun för att se om det fanns möjlighet till ett gemensamt projekt då de var väl medvetna om att Örnsköldsvik lågt långt fram när det kommer till landsbygdsutveckling. Eftersom att kommunen var i ett generationsskifte hade de inte möjlighet just då att inleda ett gemensamt projekt och vi i Bygdsam Nätradalen valde att undersöka våra möjligheter till stöd.

 

Lägligt nog kom Leader Höga Kusten strax därefter ut med en utlysning kopplat till hållbarhet och cirkulär ekonomi och delningsplattformen Umigo passade in som handen i handsken. Bygdsam Nätradalen sökte ett projekt där huvudmålet var att se om vi genom denna delningsplattform kan få invånarna i Nätradalen att bättre ta tillvara på de resurser som finns och möjliggöra för fler att starta nya företag kopplat till utbud och efterfrågan.

 

Men vad är då en delningsplattform? Ja, du använder förmodligen ett par stycken redan idag utan att du kanske tänker på det. Blocket och AirBnB är två exempel och på sätt och vis fungerar även Facebooks marketplace/köp- och säljgrupper på samma sätt. De ger människor som inte känner varandra att byta resurser mellan varandra.

 

Behövs det verkligen en ny delningsplattform då när det redan finns andra? Ja, på sätt och vis är det nödvändigt. Målsättningen med Umigo är nämligen att vi i mindre lokalsamhällen eller grupperingar ska få lättare att dela saker med varandra. Kanske för att samåka eller låna/hyra verktyg av varandra. När vi är en mindre konstellation av människor som dessutom har flera gemensamma beröringspunkter så sänker vi ribban för förtroendenivån som krävs för att våga dela med sig av sina resurser. Kanske vågar jag slänga ut frågan om det finns någon som kan tapetsera mitt vardagsrum en kväll till veckan när jag vet att de som har möjligheten att svara på förfrågan är mina grannar eller med i samma förening som mig. Det förtroendet har du kanske inte om du ställer frågan på Blocket.

 

–  Jag tänker att det bygger på samma sorts förtroende som vi hade förr i tiden då vi kilade över till grannen för att låna en kopp socker eller ett par ägg. Kan vi få till ett resursdelande på ett större plan i samma anda så kan vi både spara pengar och på jordens resurser. Kanske behöver vi inte längre två bilar i familjen trots att vi bor på landsbygden utan vi har möjlighet att hyra grannens bil vid tillfällen då familjesituationen kräver två bilar.

 

Möjligheterna är många och begränsas egentligen bara av fantasin. Vi använder just nu under pilotperioden, innan plattformen finns live, Umigo som ett bokningssystem för vår coworkingplats Växtplatsen. Förhoppningen är att vi snart kan ansluta bygdegårdar och andra föreningslokaler att nyttja samma bokningssystem och därmed underlätta för kunden som på egen hand kan leta upp en lämplig lokal, se om den är ledig, boka och betala på ett och samma ställe. Administrationen för föreningen minskar och förhoppningsvis ökar intäkterna då spridningen om lokalens möjligheter och existens når ut till en bredare massa.

 

–  Vårt Umigo-projekt har nu dockats ihop med ett projekt från kommunens håll kopplat till samåkning och vi kommer snart att bjuda in personer från hela Örnsköldsviks landsbygd och alla fyra Bygdsam-områden att anmäla intresse för att testa plattformen kopplat till samåkning. Kanske bor du i Björna, men jobbar i Trehörningssjö eller stan och vill hitta personer att samåka med.

Är du en av dom som är nyfikna på att höra mer om Umigo och vilka möjligheter kopplat till plattformen så är du välkommen att anmäla dig till vår informationsträff den 1 februari 2022. Maila Bygdsam Nätradalens verksamhetsledare Sofie Holmgren för att få information om träffen, sofie@bygdsamnatradalen.se

 

 

________________________________________________________________________________________

För dig som vill veta mer om Bygdsam Nätradalen: http://www.bygdsamnatradalen.se/

För dig som vill veta mer om Umigo projektet:  https://www.leaderhogakusten.se/ekosystem-for-delningsplattform-i-natradalen/

Dela med dina vänner: