Vad är Nyföretagarcentrum?

Det enklaste sättet att beskriva Nyföretagarcentrum är en plats där företagare hjälper företagare att komma igång, komma vidare och utvecklas.

Och vad menas då med det? Låt oss bryta ner det hela lite och göra processen mera greppbar.

Alla de som möter oss på kontoret tar av sin egen tid ifrån det egna företaget för att guida, vägleda och peppa andra företagare, nyföretagare och dig som ännu inte vågat att ta steget fullt ut utan fortfarande lever med drömmen om vad som skulle kunna bli.

Vad en etablerad företagare, en nyföretagare och drömmare har för behov och svar både skiljer och förenar dem åt. För många drömmare kan det handla om känslan av en överväldigande process nu när allt blir verklighet och de känner att de saknar struktur och känsla av struktur kan man även känna att man saknar senare längs vägen även om det inte är på samma sätt då företagaren ofta själv vet inom vilket område de skulle behöva mer rådgivning – tex att kunskapen inom bokföring och bokslut skulle behöva sig en uppfräschning.

–   En annan sak som ofta uppfattas som en och samma sak är affärsidé och affärsplan, här lägger vi ofta ner en hel del rådgivning och tid. Planen är ju något som utformas utifrån iden, det som gör att iden går ifrån att vara just ide till en fullt fungerande verksamhet eller bisyssla beroende på vilket mål personen har.

Sen har vi frågan som kan ses som stjälpande men som faktiskt är en av de mest hjälpsamma, att sitta ner och fråga: vem är jag? När man skapat kartan och har svaren framför sig blir vägen till målet enklare och mer greppbart.

  • Vem är jag som privatperson?
  • Vem är jag i rollen som företagare?
  • Vilka är mina styrkor?
  • Vilka är mina svagheter?
  • Vad i mitt företagande gör mig glad och fyller mig med energi?
  • Vad i mitt företagande får mig att känna mig otillräcklig eller slå igång Netflix?
  • Vilka personer har jag i mitt nätverk?
  • Vem känner jag som sitter på den kompetens och de svar jag saknar?
  • Vilken målgrupp riktar jag mig till?
  • Hur kommer min budget att se ut?

Nisse och Ulrika diskuterar julklappar och företagande

 

Företagare och Hattnytt

Hur man än ser på företagande ska man inte underskatta det faktum att man som ny på marknaden kommer att vakna upp med samtliga hattar som alla kräver ens tid och energi. Du är företagets VD i topphat, du har bygghjälm och ansvar för bygglov, du har kepsen bak och fram och ansvarar för IT och du pryder det välkammade håret med ett par mörka solglasögon och presenterar dig som marknadschef för att i nästa stund sätta stund sätta pennan bakom öronen och rabbla upp årets bruttonationalprodukt – för visst var det väl du som var ekonomichef också?

Försöker vi nu skrämma dig ifrån att säga upp dig och följa ditt hjärtas dröm och utveckla din passion för att sälja glass en solig sommardag? Självklart inte, men ibland behöver drömmarna strösslas med lite realism för att faktiskt bli en levande verklighet.

 

Nyföretagarcentrum är egentligen en internationell organisation men finns idag i ca 220 av landets kommuner, här i Örnsköldsvik har man verkat sedan 1990 talet. Organisationen bygger på både samarbetspartners och delfinansiering ifrån kommunen.

–   Våra samarbetspartners finns inom alla möjliga branscher; banker, redovisningsbyråer, revisionsbyråer och marknadsföring till försäkringsbolag, webb, it och många många fler. Vi arbetar hela tiden aktivt med att hitta fler samarbetspartners och därmed bredda vår kunskapsbank och rådgivningsexpertis

Tanken med att skapa ett stort partnernätverk på lokal som nationell nivå är just att kunna erbjuda medlemmar förmåner som rätt hjälp i rätt tid med rådgivning på såväl detalj som personnivå. Utöver guidning, rådgivning och mentorskap erbjuds medlemmarna en rad rabatterade utbildningar, seminarier etc. Att vara samarbetspartner är ett givande och tagande, samtidigt som man delar de egna erfarenheterna har man tillgång till övriga medlemmars kunskap. Utöver detta medför samarbetet ett synliggörande och fler får upp ögonen för företagen.

–   Ett partner nätverk som detta blir både starkt och unikt i och med att det nästan alltid finns någon att vända sig till. Kan inte jag svara på frågan gällande importerade varor och momshantering finns det ofta någon annan som kan och då kan jag istället vara den som sammanför dom två personerna och guidar vidare.

Grundtanken med Nyföretagarcentrum är inte att erbjuda någon räksmörgås eller hemlig formula till en över natten succé där du som företagare tjänar upp till 6-7 siffrigt din första vecka. Tanken är att hjälpa dig som företagare att hjälpa dig själv och med råd och guidning visa på hur du KAN göra för att nå dina mål, sedan är det upp till dig att välja vilka råd du vill följa eller inte.

 

Att kontakta Nyföretagarcentrum?

När eller ens OM en företagare väljer att kontakta Nyföretagarcentrum varierar otroligt mycket, vissa har det bara i sig och vet nästan instinktivt vad de ska leta efter – eller har envisheten och viljan att googla och läsa på. Andra kommer inte hit alls men kanske verkligen hade behövt stödet istället för att lära sig den hårda och många gånger kostsamma vägen.

Oavsett om du är i ett stadie där du behöver rådgivning i form av en extra push som säkerställer det du redan vet och checkat av – att du kommer att klara av att investera i det här bolaget – du behöver kanske bara lite mer kött på benen gällande vad det kommer att innebära i praktiken eller om du är personen som fortfarande bär på drömmen om företagande är du varmt välkommen att ringa på dörren. Ibland behöver man som företagare helt enkelt bara få ventilera med någon som både lyssnar och förstår.

Är det då bara att trava in på kontoret en varm sommardag och förvänta sig såväl nystartsbidrag och applåder när man berättar att man ska sälja glass till överhettade turister? Även om många kan tro det när de hör ord som rådgivning och starta eget bidrag så vill man på både nyföretagarcentrum och arbetsförmedlingen gärna se en affärsplan när personen kommer förbi, detta för att det ska bli en någorlunda relevans för individen när det kommer till företagets möjliga framtid.

–  Så att allt ifrån de som är väldigt gröna i sin tanke på företagande till de som kommit ganska så långt och tagit reda på väldigt många saker själv.

 

Alla vägar bär till…Nyföretagarcentrum?

Kanske inte riktigt så, men nog finns det en hel del olika vägar man som blivande eller aktiv företagare kan ta för att komma i kontakt med nyföretagarcentrum i Örnsköldsvik. Dels finns det de som googlat ”starta företag Örnsköldsvik” och hittat till kontoret, andra har sett en annons eller inlägg på sociala medier som tex Facebook eller Instagram. Sedan finns det dom som först besökt arbetsförmedlingen i hopp om att få ett starta eget bidrag men saknar affärsplan och då blivit hänvisade till Nyföretagarcentrum för guidning och rådgivning. Ett besök på kommunen är också en väg som leder till Nyföretagarcentrum, personen vill kanske starta upp en massagestudio och tänker att det i första hand är kommunen man ska vända sig till för att höra om lokaler, tillstånd etc. Vanligt är då att kommunen känner att varken affärsidé eller affärsplan håller i längden och att du som blivande företagare hänvisas vidare till just Nyföretagarcentrum, Företagslotsen eller Bizzmaker beroende på vilken typ av affärsidé det handlar om.

Chokladglögg och inspirerande reportage - det är grejer det tycker Nisse

 

Vad ska man då INTE göra?

En av de vanligaste nitarna en ny företagare brukar kliva på är den som nämnts tidigare här i reportaget – att affärsplanen inte är riktigt genomtänkt och planerad, kanske saknas saker som målgrupp, budget, tillstånd och avtal. Praktiska saker som försäkringar är också en sådan sak som brukar falla mellan stolarna men som är otroligt viktigt att ha i bakhuvudet, utan en sådan står både du som företagare och företaget kanske helt utan skydd den dagen olyckan är framme.

Säg att du valt att starta en biltvätt, har du tillstånd för lokalen? Är lokalen avsedd för verksamheten? Finns kundunderlaget? Har du sett över miljöaspekterna? Det finns massor att ta reda på!

Känner du att du börjar ifrågasätta din dröm och att det är bättre att den får fortsätta vara just en dröm? Andas. Nyföretagarcentrum har tagit fram en broschyr för tillfällen just som denna med en checklista där du hittar alla de viktiga punkterna och enkelt och bekvämt kan pricka av punkterna en efter en. Och visst, det gäller att bocka av saker och ting i rätt ordning men framför allt bör man som nyföretagare förstå att där man själv faller till korta behöver man be om hjälp.

På tal om hjälp har vi fått in en hel del företagare som glada i hågen berättat att de nu startat och registrerat sitt företag och nu önskar lite kött på benen innan de går över till arbetsförmedlingen och ber om en blankett för starta eget bidrag. Leendet sjunker strax där efter igenom golvet eftersom stödet inte gäller om du redan sökt in och registrerat dig, det är något du ska söka innan du officiellt registrerar dig.

–   Det kan vara alla möjliga saker som man stuper i och just därför är det bra att börja här, vi hjälper dig att hjälpa dig själv – ger dig verktyg men du måste bygga”

 

Vad gör man på en starta-eget-utbildning?

Till en starta eget-utbildning kommer den som känt att de gärna vill veta mer om vad det innebär att vara företagare i både praktiken och teorin. Efter avslutad kurs har personen även möjlighet att få fortsatt rådgivning, då ofta med specifik inriktning eftersom personen med större säkerhet vet vilka områden affärsplanen brister inom.

–   Det är en bra väg att gå för då får man förståelse för alla delarna på ett lite djupare plan och får även möjlighet att nosa på sin affärsplan och lär sig hur man ska tänka när man fyller i den och lägger en bra grund för både sig själv och framtida rådgivning, investering osv.

Här får du veta mer om alla delar i en affärsplan. Det handlar både om att förstå vem du är som företagare och hur du bör se på det, du får bolla din affärside med andra samt ta del av expertis ifrån flera av nyföretagarcentrums samarbetspartners.

–  Arbetsförmedlingen kommer och pratar och då får man ju också en beskrivning av vad som gäller för ett starta eget bidrag och hur det fungerar. Sedan har vi även företagslotsen på plats som pratar om det som dom gör och erbjuder. Därefter kommer ofta ALMI och Bizzmaker och besöker oss. Och fler kommer, det brukar alltid vara en gedigen samling med fantastiska människor, lite som en påse Gott&blandat, det finns något för alla.

För den som inte känner till Almi men har hört namnet kan vi berätta att det handlar om investering, det samma gäller bankerna som besöker – det kan ju faktiskt vara bra att som företagare veta vad som gäller vid en ansökan om lån – en vacker där står du där redo att expandera och då är detta värdefulla kontakter att sitta på.

–  Sedan har vi Bizzmaker som sitter i samma hus som oss och sysslar med innovativa företag och lösningar, säg att du har en affärsidé där du tänker att ”jag ska starta en ny frisörsalong men jag har tänkt ut en ny teknisk lösning som jag tror kommer att revolutionera frisörbranschen”. Då är det Bizzmaker du ska träffa.

Under 5 tillfällen får du som ny företagare tillfälle att lyssna till och bilda dig en ganska heltäckande bild av de delar som ingår i ett företagande. Utbildningen gör dig inte till expert och du kommer knappast att lämna lektionen med en examen i bokföring, men med lite tur känner du dig tryggare och förstår mer inom områden som resultatbudget, likviditetsbudget och balansbudget och balansräkning. Att kursen plockar fram dina brister som företaget ska du inte se som ett nederlag, se det istället som något du kanske ska be någon annan att göra? Om kreativitet är din absoluta styrka men revisionsberättelser får dig att somna kanske det är läge att be en revisor om hjälp när det kommer till skatter och årsredovisningar.

–  Att känna till, erkänna och be om hjälp med dina brister gör dig inte svagare, tvärt om gör det dig till en starkare person och företagare och kommer att hjälpa dig att utvecklas.

 

Att lämna ett 9-5 för att bli företagare?  

Att likt filmens hjälte resa sig upp ifrån stolen, säga upp sig och sedan gå ut genom dörren för att i nästa scen leva livet som ekonomiskt oberoende är kanske inte helt realistiskt. En av de viktigaste sakerna att fundera igenom innan du tar steget är just den ekonomiska biten, något som ser olika ut beroende på i vilken fas i livet du befinner dig. Kanske har du just slutat gymnasiet? Kanske är du singel och i 20-30 års åldern? Kanske har du familj och barn att ta hänsyn till?

Oavsett vilket bör du fundera över hur länge du skulle klara dig på din nuvarande ekonomi, skulle du klara dig utan lön i x antal månader? Om dessa månader blev till både 1 och två år – hur skulle du försörja dig då? Har man partner och familj är detta en viktig fråga att diskutera där hemma då det kan komma att bli så att ni enbart lever på din partners inkomst under en längre period och fråga är om det är en uppoffring som din partner vill göra? Vad händer om du behöver ta ett lån för att klara av investeringar och omkostnader som ditt företag behöver – är det något din partner kan ställa sig bakom eller är det en kostnad du klarar av på egen hand?

–  Vidare kommer frågan om lön, även om du får in 10.000kr på kontot för ett uppdrag betyder det inte att det är 10.000 kr som går ner i din privata ficka, se därför till att räkna igenom din budget både en och två gånger och lägg gärna till dolda eller oväntade kostnader i beräkningen.

Känner du att du har jag tiden, engagemanget och motivationen utöver ovanstående bör du absolut uppsöka nyföretagarcentrum för att se om din dröm kan bli verklighet.

 

Landsbygden och nyföretagarcentrum?

För den som tror att nyföretagarcentrum i Örnsköldsvik enbart är något för de som bor i stadskärnan så är man felinformerad. Huvudkontoret må finnas i centrumkärnan men representanterna åker mer än gärna ut till landsbygden för såväl kurser som seminarium och rådgivning. Faktum är att man ser fram emot att utveckla samarbetet och se om det inte går att skapa en kurs med Landsbygds touch.

–  Min föregångare Claudia har varit ut och hållit i en starta eget utbildning ute på orterna och vi kommer jättegärna ut och pratar företagande i många olika former. Jag tror att det är jätteviktigt att vi stärker upp företagandet och en del i det är ju att se till att det finns bra förutsättningar även ute på landsbygden att vara företagare.

Det är inte bara vuxna som har möjlighet till råd och stöttning när det kommer till företagande. Nyligen besökte man även praktiska gymnasiet och pratade företagande. I ett samhälle där UF-företagande och praktiska yrken blir allt mer populära är det viktigt att fånga upp även ungdomarna och se till att även dom får en bra grund att stå på den dagen det är dags att ta steget.

–  Det känns otroligt viktigt att vi inte bara pratar med blivande företagare i vuxen ålder utan även fångar upp de som är i skolåldern.

Vilka härliga värdeord! tycker Nisse och berömmer mentorprogrammet

 

Skillnaden på en vuxen och ung företagare?

En yngre person har på både gott och ont inte den vuxnas erfarenheter, men de har heller inte den vuxnas tvekan och rädsla. Mycket av drivet tros komma från sociala medier där den yngre generationen växer upp med förebilder som gjort sig en förmögenhet igenom bloggar, instagram och Youtube vilket i ett senare skede många gånger lett till nya möjligheter så som tv, parfymer, egna klädmärken och bokkontrakt.

–  Många yngre möts dagligen i sina instaflöden av jämnåriga som lyckats, som sitter där med egna företag och titulerar sig som VD och det i sin tur ger dem en bild av vad som är möjligt och att de inte nödvändigtvis måste gå i mamma eller pappas fotspår.

Ibland måste man bara våga, ta steget och hoppa. Det blir sällan helt perfekt. Många går och bär på sin dröm i över 10 år, de vrider och vänder på den, skriver ner plan efter plan men kommer aldrig till skott.

–  Mycket handlar ju om att våga och faktiskt kasta sig ut där och börja träffa kunder och förstå vad är det egentligen de vill ha och så får man vrida och vända på den dära affärsidén längs vägen, för huvudsaken är ju ändå att grunden finns där.

Känns det svårt att hitta modet kanske företagande inte är för dig och det är också helt okej, vissa väljer andra vägar och finner lyckan även där. För andra är den bästa lösningen en fot i båda världar, dvs att företaget blir till en bisyssla medan man fortfarande stannar kvar på sitt vanliga jobb och ställer har vissa tider om året där man trappar upp sitt företagande.

 

Vad kan vi se fram emot under 2022?

  • Starta eget kurs i Januari
  • Mentorprogrammet – du får möjligheten att i ett strukturerat format arbeta tillsammans med en mentorn under 1 års tid, programmet är HELT kostnadsfritt
  • Kostnadsfri rådgivning hos Nyföretagarcentrum
  • Utöka nätverket av samarbetspartners
  • Företagarkvällen

 

Sista ord?

–  Sitter du där och funderar på en ide eller ett problem som du ser där ute som du faktiskt kan tänka dig att du har en lösning på så ta det ett steg till och se om det här kanske kan vara en företagsidé, låta det gro och växa och bli någonting som faktiskt som man faktiskt kan leva av eller ha som bisyssla.

 

Dela med dina vänner: