Innanför dörrarna möts vi av ett välbekant leende – Fredrik Ullander!   Mannen som tidigare verkat som Bygdsams kontakt på Ågrenhuset har valt att prova vingarna och testa på en helt ny karriär som produktionsplanerare på landsbygden. Vad innebär det och vad gör egentligen en sådan?

 

Fredrik Ullander

Även om vi idag hittar honom bakom sitt skrivbord är det sällan den enda plats vi hittar honom på i fabriken, Fredrik är en verklig spindel i nätet och han är gärna ute på golvet och tar del av processen och tar del i varje litet steg av processen.

–   Min uppgift är dels att planera produktionen, se till att vi får in jobben och kan göra dom i rätt ordning och att vi får iväg dom i tid. Sen har vi även en hel del entreprenad där vi ansvarar för att se till att allt monteras på plats efter leverans. I största möjliga mån försöker vi vända oss till lokala montagefirmor så att de som känner platsen bäst också är de som sätter grejerna på plats, det är också en del som faller väl in i våra kärnvärden som lokalägt familjeföretag.

Utöver att ringa samtal, rodda så att allt flyter på och stämmer in i tidsschemat är Fredriks roll även att hålla koll på glasmästeriet och se till att även det levereras in i rätt tid. Detta eftersom man inte sätter in glaset i fabriken.

–   Ibland sker det om kunden så önskar, annars brukar vi avvakta med just glaset eftersom det underlättar frakten, risk är annars att både glas och aluminiumramar skadas.

Och frakter – ja det är ju ett kapitel för sig. Det vet både företag och privatpersoner som valt att bosätta sig i den här delen av kommunen. Att köra norra vägen ut till E4an är som att köra rysk roulett på lerväg medan den södra bjuder på en gratis berg och dalbana varpå chaufförerna minst sagt fått en specialiserad körvana. Med tanke på storlek och vikt på varorna gäller det att planera varje transport så att allt kommer med.

–   I dagsläget använder vi oss bara av lastbilar. Vi har skojat om det för några veckor sedan, det finns ju ett stickspår här så det är väl bara att dra ner dit och lasta på så åker det iväg med nästa tåg. Det hade ju underlättat.

Utöver detta tillkommer såklart som med alla chefsjobb ett personalansvar, något som kan vara både roligt, utvecklande och utmanande. Samtidigt som ett mindre familjeägt företag skapar trygghet och en personalstyrka som gärna stannar tills guldklockan klämtar och möjliggör att fler kan bo och verka på landsbygden känner man också av när större företag som Hägglunds expanderar och många väljer att flytta till staden. Samtidigt ser man att trenden skiftar och många längtar ut till landsbygden och då är det ju fantastiskt att som arbetsgivare få möjlighet att förverkliga den drömmen – ett av många exempel är personal som tidigare verksammat på Volvo lastvagnar i Umeå som nu valt att gå över till Alab.

Fredrik och Nisse

 

Hur allt började ?

Fabriken i Trehörningsjö är en av 4 fabriker, just fabriken där fredrik sitter tillverkar produkter i Aluminium och på andra sidan spåret hittar vi stålsidan. Produktionen består i fasader, dörrar, fönster, mittenfasad i glas behandlad aluminium.

Som bygdebo har man många gånger passerat de två närliggande fabrikerna utan att för dens skull reflektera hur pass stora och viktiga de är, inte vara för Trehörningsjö och bygden utan hela Sveriges fortsatta utveckling.

Trots att fabriken funnits på platsen under flera år är det få som känner till att den går under termen lokalägt familjeföretag. Strax utanför Västernorrlands gränser hittar vi byn Olofsfors och familjen Wikström. Familjen som valt att satsa, inte bara på verkstäder och fabriker utan även på personerna som bor och verkar på orten.

 

–   Ingen hade nog blivit speciellt förvånad om ett större företag valt att expandera och bygga upp ett stort fabriksområde i centrala Umeå, men Wikströms har valt att behålla den lokala prägeln. Och att veta att det finns en ägare som tror på en och som tror på framtiden och utvecklingen, det gör mycket för personalen på plats.

 

Även om han själv har rötterna i Björna insåg han inte helt hur stort företaget är och hur många som arbetar här och än mindre hur pass liten personalomsättning faktiskt var. Vilket i sig inte är en nackdel utan ett riktigt gott betyg när det innebär att många stannar till pensionen och att kompetensen och svaret på frågan ofta finns i huset. Ett exempel på detta är Fredriks företrädare Janne som stannade inom koncernen i 45 år.

–   Det känns skönt att kunna luta sig emot detta som ny, att med trygghet kunna förlita sig på de som varit med här längre samtidigt som man ser att de välkomnar min kompetens. Det blir ett givande och tagande och jag kommer kanske in med lite frisk fläkt och ett annat sätt att se på vissa saker och kan skruva till ett och annat.

Nisse får prova på att sköta spakarna och väljer knappen med glad gubbe

 

Tillverkning från A till Ö

Kanske har du som läser detta besökt Ågrenhuset inne i Örnsköldsvik? Den stora inglasade entrén är ett av flera exempel på vad vi tillverkat här i fabriken. Om fasaden ska tillverkas i stål eller aluminium är lite upp till kund och framtida slitage. Stålsidan av fabriken tillverkar i princip samma typ av produkter men här är det större tryck på dörrar och dörrpartier. Den stora skillnaden och som avgör vem som får beställningen är egentligen slitaget. En byggarbetsplats, tunnelbanor eller sjukhus har tex mer slitage än en vanlig ingång och behöver därför hålla lite längre. En annan stor skillnad är att aluminium skruvas ihop i monteringsläget medan stålsidan svetsar sina konstruktioner vilket gör att ledtider och väntan på stålprodukter är lite längre än de som tillverkas i aluminium.

–   I produktionen är vi väl kanske 20 anställda idag, vi har tagit in tre nya bara sedan semestern, på stål är de väl 13 så vi är en styrka på c 45 totalt här i Trehörningsjö, vilket är ungefär halva företagets styrka.

 

Från Landsbygd till storstad

Kanske känner du igen och har hört kommunens begrepp ”vi bygger bäst tillsammans” ? Ett begrepp som passar väldigt bra när det gäller produktionen i Trehörningssjö, faktum är att nästan inget av det som producerat lämnas till bygden, ska man se helt krasst på det stannar produktionen inte ens i Västernorrland eller Västerbotten utan fortsätter söder ut till projekt i Norrköping, Stockholm och Skåne. Vad vore storstan utan landsbygden? Det som skapas här är vad som möjliggör städernas utveckling och etablering.

Allt som tillverkas i fabriken är som Sickan skulle ha uttryckt sig; tajmat och klart in i minsta detalj. Allt kommer måttbeställt och är anpassat efter kundens individuella behov varpå inget parti blir det andra likt vare sig i färg, form eller storlek. Skämtsamt skulle man kunna säga att man aldrig riktigt vet vad man ska göra när man kommer till arbetet på morgonen, detta för att det aldrig finns några projekt som ligger och dammar i väntan på sin tur. Inte ens råvaran hinner med att samla damm, detta eftersom materialet beställs utifrån de önskemål som lämnats in vilket medför att det blir otroligt lite spill vilket är ovanligt för en industri men en glädjande läsning för alla som följer optimations rapporterna gällande hur väl materialet som utnyttjats i förhållande till vad som beställts in.

Nisse hälsade även på hos stålproduktion 

Stad och land – att bygga här?

Visst händer det att man ibland drömmer om att få in ett projekt ifrån den egna kommunen om en satsning likt de man ser i södra Sverige och kanske än mer att få fria händer att skapa för och till bygden som faktiskt möjliggör alltsammans.

–   Många av de här stora projekten har ju ofta hemsidor och där man kan följa hur det ser ut och var det är någonstans så visst gör det att man drömmer sig bort ibland och önskar att det kunde bli en liknande utveckling här – för att det är möjligt det vet vi ju.

Att anlägga konstruktioner på hemmaplan vore inte bara roligt för företaget och koncernen i stort utan även för de människor som lever och verkar här. Tänk att själv kunna besöka den byggnad eller det verk du varit med att producera och montera. Ibland kan ett montage vara riktigt klurigt att sätta ihop så att det uppfyller kundens design och önskemål. Ett exempel på det är de välvda nästan rundade montagen som beställts till södra Sverige.

 

Vilka drömmar, mål och visioner ser Fredrik för ALAB?

–   Våra framtidsutsikter är mycket ljusa, vi har ju haft full beläggning från sedan jag började i juni så har det varit knökfullt hela tiden och det har vi hela tiden fram tills jul – förhoppningsvis. Det är lätt med byggena att saker och ting skjuts upp och att färdigställandet kanske hamnar på nästa sida av årsskiftet.

 

Vad är planerna för jul och 2022?

När det kommer till jul och nyår är det svårt att riktigt sia i vad som kommer att hända, vissa av de projekt man arbetar med sker etappvis och har pågått under några års tid men de börjar nu vara på sluttampen.

Några av de projekt som kan nämnas och visas upp är:

Ett badrike i Kristianstad

Aggarpskolan – skolan med de böjda formerna 

 

Den största utmaning inför kommande de kommande åren är infrastruktur och kompetensförsörjning – vi behöver bli fler och det är ju alltid ett kärt problem konstaterar Fredrik. För den som är sugen på att prova vingarna inom en ny karriär efter nyår står dörrarna öppna och Fredrik och hans kollegor med ett varmt välkomnande och all den kunskap du kan tänkas behöva.

Detta gäller såväl män som kvinnor, i skrivande stund är man till och med en arbetsstyrka på 50/50 – dvs hälften män och hälften kvinnor något man är mycket stolta och glada över men också något som påverkat hela företaget och arbetslagen positivt inte minst i den aspekten att det slår hål på gamla myter att det bara är män som kan, får och orkar arbeta inom industrin. Söker du däremot till stålsidan är det bra om du har lite förkunskaper inom industri men framför allt inom svetsning.

Just när det gäller svetsningen är det högt tryck på kompentens inom hela kommunen, inte minst när större bolag som BAE expanderar. Vidare söker man även en projektledare, gärna  med erfarenhet och kunskap ifrån byggbranschen.

–  Den kunskapen har vi inte hittat lokalt så istället hoppas vi att kunskapen ska hitta till det lokala till oss.

 

Önskelista:

  • Upprustade vägar och/eller möjlighet att kunna skicka gods via järnvägen
  • Fler svetsare
  • Projektledare med erfarenhet inom byggbranschen
  • Ett samarbete med Bygdsam och kommunen gällande yrkesutbildning – vi kan gärna tänka oss att erbjuda både praktik och arbete efter avslutad utbildning.

 

______________________________________________________________

Här finns en julklapp att hämta! // Nisse

 

Dela med dina vänner: