Vad är då CESAM?

Cesam står för Centrum i Samverkan och är Bygdsams motsvarighet i staden, men de är också kopplingen till handel och det är något som binder oss samman – för utan våra företagare och handlingsidkare skulle vi inte ha vare sig bygd eller stad att tala om, alla behövs vi för att hjulet ska snurra.

Upplägget för själva CESAM ser ut som så att bolaget till 20 procent ägs av kommunen medan stadens fastighetsägare och övrig näring delar lika på de kvarvarande 80 procenten.

Vad innebär ett medlemskap i CESAM?

Även om uppdraget är att bidra till en levande stadskärna med livskraftiga verksamheter så värnar CESAM om handeln i hela kommunen. Dagens medlemmar finns i stadskärnan men också runt om på landsbygden och alla tycker de att det är värdefullt att vara med. Samtliga medlemmar har hela tiden chansen att tycka till och ställa frågor utifrån eget utgångsläge och vad man finner viktigt och ideer och åsikter välkomnas. Enligt Anette är detta ett riktigt roligt och viktigt arbete för att handeln ska fortsätta utvecklas i kommunen.

–  Är man medlem i CESAM har man chans att påverka i den utsträckning man själv önskar. Vi har bla olika arbetsgrupper där man kan engagera sig eller också väljer man att vara mindre aktiv och bara åtnjuta de förmåner som finns.

Som medlem har man förmånen att ta del av en samordnad annonsering och kan även delta på ett, flera eller samtliga av de 8 medlemsmöten som anordnas varje år. En annan förmån är möjligheten att synas i det shoppinghäfte som delas ut två gånger per år. Utöver detta är man som medlem med när det anordnas olika aktiviteter – som exempelvis när melodifestivalen kommer till staden med sitt glitter, glamour och fläktar.

–  Tanken med dessa gemensamma aktiviteter är att öka gemenskap och trivsel samtidigt som vi hoppas att fler ska hitta till våra butiker och näringsidkare.

För den som har tid och intresse finns självklart möjlighet att engagera sig ytterligare igenom att sitta med i någon av de 5 arbetsgrupperna; Stadsnära turism, stadsmiljö, aktiviteter, marknad och långsiktig utveckling.

Stadsmiljögruppen: Hur miljön runt omkring oss ut idag, vill vi ändra något? Vilka mötesplatser har vi? Belysning? Trygghetsfrågor?

Stadsnära turism: Samverkar med hotellen och Höga Kusten Destinationsbolaget, hur tar vi vara på turisterna på bästa sätt? Vad kan utvecklas? Vad behöver förbättras?

Marknad och Aktivitet: Vi diskuterar vilka aktiviteter vi ska göra och när, hur ska de utformas för att nå målen och ge bästa möjliga utfall.

Långsiktig utveckling: där är det Örnsköldsviks handel som sitter som en arbetsgrupp.

Örnkortet

En älskad och uppskattad klassiker som såg dagens ljus redan 1954. I början såldes kortet som ett vanligt presentkort i pappersform, men 2014 digitaliserades kortet till det kort vi känner och älskar idag. Kortet är även den del i det hållbarhetsmål kommunen och Sverige strävar efter, nämligen att minska onödigt svinn, med ett Örnkort handlar mottagaren precis det han/hon vill ha och behöver och vi motverkar därmed onödig konsumtion samtidigt som vi stöttar våra lokala handlare och näringsidkare.

–  Kortet är vårt vassaste verktyg för att få behålla pengarna inom kommunen och göra nytta här på plats, berättar Anette.

Och visst har hon rätt i det hon säger, med över 100 verksamheter inom sina fyra kanter ger kortet mottagaren möjligheten att både handla mat, kläder, gåvor eller delta på aktiviteter som bad, sport eller restaurangbesök. 12 av dessa smultronställen hittar vi i Anundsjöbygden och inom kort kommer kortet även att kunna användas i Gideälvdalsbygden.

–  Med Bygdsam i Anundsjö har vi löst det så att Bygdsam är medlem och då har de i sin tur gett sina medlemmar förmån att ta emot kortet

Efter det att föreningen gått med i Cesam gick det hela relativt snabbt. Cesam besöker alla nya medlemsföretag/butiker och drar sitt testkort i den/de kortläsare som finns på plats och signerar därefter den genomgångna transaktionen och sedan är det klart. Svårare än så är det inte. Kortläsaren kan nu läsa av kortet som fungerar precis som ett MasterCard – det är bara att handla och swipa sitt kort så är det klart.

–  Köparen kan välja att ladda kortet med allt ifrån 100-5000kr och därefter är kortet giltigt i ett år

Och pengarna? Många har fått uppfattningen om att pengarna går rakt ner i stadskassan, men så är det inte. I och med att kortet fungerar som ett vanligt MasterCard går pengarna till den butik där kortet används. Kortet stödjer dessutom den lokala handeln inom Örnsköldsviks kommun i och med att det bara kan användas inom kommungränsen.

Vad kan vi se fram emot inför Julen och våren 2022?

Lagom till julen kommer ett glädjande besked till alla arbetsgivare, nämligen ett extra skatteavdrag för gåva till personal.

–  Genom att välja Örnkortet ger man personalen en bred valmöjlighet samtidigt som man stöttar den lokala handeln i kommunen, det är ett lokalt alternativ som gynnar alla.

I och med Corona åren har handelsgalan uteblivit vilket gjort att man fått tänka till lite extra. Under hösten 2021 har nomineringsarbetet därför varit i full gång för att ändå få uppmärksamma och hylla de fantastiska människor och ambassadörer som finns där ute och möter oss var dag. 2021s firande går därmed under parollen ”Hylla handeln”. Röstning och nominering håller öppet t o m den 5 december. För den som vill rösta eller nominera finns följande kategorier: Årets säljare, årets butik och årets kreativa lösning inom handeln. När nominering och röstning är avslutad kommer styrelsen för Örnsköldsviks handel att sitta ner och tillsammans utse vinnarna.

Anette Forsberg – CESAM Örnsköldsvik

Dela med dina vänner: