Under slutet av juli månad utspelade sig ett mycket efterlängtat evenemang – Sockendagarna i Gideå Socken. Ett skådespel av sann glädje, gemenskap där föreningar, företag och privatpersoner bjöd på allt ifrån kulinariskt närodlade mästerverk till konst, vetenskap och glädje. För sällan har väl skratten ekat så mellan berg och dalar som de gjorde under dessa dagar?

Svedje, Gideå, Flärke och Hundsjö – detta är en helg vi ser tillbaka på med ett leende på läpparna och ett barns förväntansfulla önskan om att åter mötas igen under sommaren 2023.

Den första dagen inleddes i Svedje där man vid klubbstuga bjudit in både företag och föreningar ifrån orten – här fanns bla Sällströms på plats och visade upp maskiner från förr och nu samt svarade på frågor om en av våra viktigaste exportvaror; skogsindustrin. För den som ville veta mer om just skogen fanns även representanter från Norra Skog på plats och visade bla exempel på årsringar och hur vi kan lära oss mer om hur vi vårdar och tar hand om vår fantastiska resurs. Ortens fiskevårdsförening bjöd på nyfångad abborre som serverades på knäckebröd, en kulinarisk delikatess som vid första tuggan före tankarna till farmor och farfars brygga. För de yngre besökarna anordnades fiskedamm, ansiktsmålning, mini zoo och möjlighet till högtflygande studs i hoppborgarna. Här fanns även möjlighet att lära sig mer om bygdens historia av hembygdsföreningen som fanns med på plats och visade upp sina gedigna efterforskningar. För den som ville fanns också möjlighet att njuta av det hembakade fikat som bakats med kärlek eller prova lyckan i lotteriet eller varför inte köpa med sig någon av de lokalproducerade läckerheter som skapats av ängens blommor och kupans bin. Dagen till ära bjöds det också på hamburgare där köttet kom från de frigående korna i Gideälvdal.

Lite senare på kvällen var det dags att styra kosan vidare mot byn Flärke och hembygdsgården där fotbollsplanen sakta men säkert fylldes med klassiker som rustats med kromad lack, lädersäten och ett rejält wroom under huven. Brylkrämen på plats och en tjusig dam vid sin sida, med ens befann vi oss alla tillbaka på det ljuva 50 och 60 talet. Med rutig flanell och grovsnusen kramad var det i princip bara de rockande smörsångarna som saknades och det dröjde inte länge innan lokalens väggar började gunga i takt till kvällens band bestående av Anders LA Rönnblom, Mats Byström, André Hägglund. Som grädde på moset hade baren fått besök av självaste Farmen Bea – en fantastisk kvinna som tagit sitt antikintresse till bygden och öppnat eget i Lemesjö. För den som orkade fanns det på småtimmarna möjlighet att avnjuta en nygrillade hamburgare eller ytterligare slå klackarna i taket till tonerna av Eilert Pilarm.

Dag två var det Gideås tur att styra skutan och besökarna bjöds verkligen på aktiviteter överallt i hela det lilla samhället. Här fanns LRF:s söta kycklingar, lokalproducerade delikatesser som ostar, bröd och honung, en konstutställning där lokala förmågor visade upp sina alster, Gideåträdgårdsförening som förmedlade kunskap och lottade ut pelargoner. Gideå IF delade med sig av klubbens idrottshistoria i biosalongen och det rådde stor nostalgi och stolthet när de äldre berättade för de yngre om sina dagar på planen. För de yngre barnen fanns även hoppborgar och möjlighet att träffa både polis och brandkår samt få prova på att sitta i bilarna. I parken bjöds det på såväl skönsång med Sara Karlsson som egenlagad thaimat. Kunde dagen bli bättre? Det kunde den! För OM det händer såhär mycket skoj på en och samma dag, ja då säger det sig självt att självaste Pippi Långstrump hittar hit – med sång, dans och härligt håll i gång intog hon torgets scen och hela bygden stämde in i de välbekanta tonerna. Började det sedan att åter igen kurra i magen fanns både glass på GideåLivs eller nybakat tunnbröd från bagarstugan att välja på.

Dagen avslutades med blåsorkester och hembakat fika på hembygdsgården följt av svensk folkmusik och Jazz i Gideå kyrka. För den som sedan hade ork och ungdom kvar fanns självklart möjlighet till fortsatta aktiviteter och umgänge även på kvällskvisten, eller vad sägs om att prova lyckan i discogolf eller luftgevärsskytte för att sedan avnjuta lite nygrillat till tonerna av nya Jurassic Park filmen som visades på Gideågårdens  biograf?

Söndagen inleddes med en Gudstjänst ute vid torpet i Långbäcken (Hundsjö/Jakobskatan) där man dagen till ära ringde in Gudstjänsten med en koskälla. Innan detta hade fälten omvandlats till parkeringsplatser där såväl traktorer som grindpojkar visade väger för bilister, husvagnar och husbilar. Dagens predikan handlade om vikten av att inte tappa bort oss själva för att vara allt och alla i världen till lags – för vem vill sluta som trollkarlen i prästens visa och av misstag dricka upp sig själv? Sommarpsalmer och vackert pianospel av Julia Bergman fick avsluta gudstjänsten och därefter bjöds besökarna på kyrkkaffe så att det stod härliga till.

När fikat landat var det dags för nästa överraskning i form av ett flertal producenter ifrån rekoringar och gårdar i bygden som presenterade sina produkter. Därefter gjorde självaste Janne Vängmann (Jonny Lundin) på besök med berättelser och kråser. Celebert besök fick vi även från de hemvändande systrarna som på 60-talet flyttade till Amerika – men en dag som denna kunde de ju bara inte missa. Vilken glädje och vilka kära återseenden på denna hemvändardag!

Sockendagarna avslutades med en hejdundrande konstutställning på Flärke Bygdegård – tänk vilka fantastiska talanger Gideälvdal har att erbjuda – sniderier, träkonst, sömnad, målningar, fotografier och keramik så det stod härliga till. Och inte behövde besökarna gå hungriga den här dagen heller, smörgåsar bredda med kärlek och burgare grillad på vedeldad ugn.

Barn och familjer, ung som gammal, alla fann vi något som till vintern blir minnen som värmer upp till vår. Barnens glada skratt, de äldres nostalgi, kunskap som går i arv, glädjen över en nyfunnen vän i hoppborgens studs. Med regnbåge på min kind och godispåsen hårt i hand, drömmandes om dagen de själva får bo på landet med både pålle och kanin.

 

Dela med dina vänner: