Hanna Mattebo – Ljuset på Landsbygden 

Intresset och kärleken till sång och musik förde henne vidare till en tjänst som musiklärare vid 21 års ålder. Hon älskade att möta barnen och ungdomarna och gladde sig åt att få göra skillnad i deras liv, både igenom musiken men också igenom att vara den människa hon själv behövde i den åldern, en person som tar sig tid att lyssna utan att döma.

– Jag kände att jag hade fått en möjlighet att göra en insats och skillnad i en viktig tid i ungdomarnas liv. Bara det att få finnas där, det finns så många som har det tufft, många är osäkra och känner sig vilsna så det kändes fint att få vara den vuxna som jag så väl vet att man behöver i deras ålder. 

Och visst ligger det både glädje och värde i den tid och de minnen hon fått ge bygdens barn och unga, en trygghet att plocka fram när vuxenvärldens krav och vintervindar blåser kallt. Under de 10 år som hon tjänstgjorde som musiklärare skedde också förändringar i hennes eget liv, bla flyttade familjen upp till Långviksmon och Hanna påbörjade en ny tjänst som ansvarig för barngruppen i svenska kyrkan i Björna. Till en början rörde det sig om en dag i veckan, men efter två år fick hon frågan om hon inte ville få ett utökat ansvar och börja arbeta där på heltid. Inte skulle hon bara få närmare till arbetsplatsen och slippa pendlingen in till stan, hon skulle också få jobba med det som hjärtat brann för – bygdens ungdomar. Den nya tjänsten innebar att hon utöver engagemanget med måndagsträffen för de yngsta nu även skulle få vara på plats på skolan i Björna samt hjälpa till och delta med både unga ledararbetet, konfirmander och ungdomsverksamheten i samarbetet med Korskyrkan i Långviksmon och Trehörningsjö.

– Det blev så rätt, jag hade ju tidigare engagerat mig ideellt för ungdomarna och nu så fick jag möjlighet att göra det på arbetstid också – att jobba med barn och ungdomar – det kändes bara RÄTT!

“Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre” Matt 25:21

Det nya arbetet har gett henne en hel del vackra minnen att hänga i granen, minnen som glittrar ikapp med ljus och glitter och skänker glädje för många år framöver. När verksamhetsledaren ber henne välja ett minne har hon svårt att välja ut bara ett, det finns ju så många fantastiska minnen och stunder att se tillbaka på, men några ligger henne extra varmt om hjärtat.

  • Konfirmandundervisningen, en tid med givande och tagande där vi fått lära av varandra och ge våra ungdomar goda verktyg att luta sig emot för resten av livet.
  • Ungdomsgruppen Club 3:16, vår ungdomsgrupp som är som en fritidsgård med kristen värdegrund där vi ledare bla delar med oss av vårt intresse för friluftsliv. Utflykterna till ön strax utanför badplatsen i Långviksmon är något jag verkligen önskar att vi kunde göra oftare! Det är så många unga som idag inte får med sig de här erfarenheterna hemifrån, att vara i- och ta vara på naturen, det är verkligen något som utmanar dem och får dem att både växa som personer och kamrater.
  • Rasterna på skolan och chansen att lära känna våra ungdomar. Alla de gånger vi spelat spel, sparkat boll, försökt lära oss hur man jonglerar eller alla samtal och skratt. Det känns så fint att få knyta kontakt med dem och se hur de även hittar varandra utanför mobilens skärmar.
  • Mitt ideella engagemang i Korskyrkans ”Kvällar i juli”. Ljumma sommarnätter där både bybor och hemvändare träffas för att umgås, fika och spela Vollyboll. Utöver fantastiska minnen så är de här kvällarna ett så bra exempel på vad vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans mot samma mål.
  • Luciamorgon, att sjunga julsånger med ungdomarna, all glädje och att jag fått förmånen och förtroendet från skolan att leda dem.

Nu när julen står för dörren har hon både pysselstunder, luciatåg och julmusiken att se fram emot. Att blanda berättelser från Bibeln och om julen med pyssel känns otroligt mysigt och man märker att barnen verkligen uppskattar det och det dyker upp en hel del frågor som man ibland inte väntat sig, som den om varför Jesus inte har jeans på sig? När barnens frågor fått sitt svar är det dags för Café med nygräddade våfflor, ett initiativ Hanna hoppas att fler ska hitta till. Alla är välkomna hit till kyrkan, ung som gammal, här finns alltid någon som vill lyssna och prata med dig, säger hon med ett varmt leende.

–  Även skolans ungdomar är varmt välkomna, självklart erbjuds lunch i skolans matsal, men en våffla är ju aldrig fel. Det är också ett tillfälle att få en paus från livets krav, måsten och höga förväntningar. 

Den 12 december fylls kyrkan åter igen med både sång och musik då ”Julmusiken” är tillbaka, en mycket uppskattad tradition av både björnabor och bygd. Evenemanget är gratis så det är först till kvarn som gäller och kyrkan brukar vara fylld till bredden av besökare som vill njuta av tonerna från luciatåg, Björnakören och solister. Dagen därpå kan den som vill avnjuta ytterligare ett luciatåg när högstadiet ifrån Björnaskolan kommer på besök och lussar vid 10:30 tiden. När tonerna klingat, tågen lussat och de gyllenbruna pepparkakorna avnjutits till ljudet av glada skratt och kärt återseende, då är det jul.

Hannas önskelista:

  • Engagemang, muskler, verktyg – har du båt eller skoter du kan tänka dig låna ut eller kan du rent av bistå med skjuts en eller båda vägarna ut till ön för att möjliggöra en upplevelse utöver det vanliga för fler av bygdens ungdomar?
  • Fler föräldrar som ställer upp så att vi kan starta upp hamburgekvällarna igen, det vore fantastiskt om vi kunde erbjuda ungdomarna möjligheten att delta varje helg och det måste inte vara i Björna, vill någon annan av våra byar bjuda in våra ungdomar skulle de säkert bli jätteglada.
  • Att få köra den ekumeniska ungdomssatsningen igen, där flera församlingar samarbetar, en helg där vi kan erbjuda både talare, föreläsare, sång, lek och gemenskap.

____________________________________________________________________________

Varmt välkomna till Svenska Kyrkan i Björna – Här har jag lämnat en julklapp! / 🎅🎁

Dela med dina vänner: