Vi tar det från början – VAD är egentligen House Be?

Förutom det uppenbara svaret på detta (om du befinner dig i Örnsköldsvik) – it’s the place to be. För det är faktiskt så att fler och fler hittar hit och för många har det blivit ett andra hem, kollegor har blivit vänner och vänner har blivit familj.

House Be är Co-working översatt till Norrländska, är delar man på det mesta från öppna ytor och kontorsplatser till konferensrum, skrivare, wifi och kaffemaskinen. Som varje norrlänning vet så är det vid kaffestunden det händer, oavsett om det serveras ur maskin, bubblat i perkolatorn eller kokats över öppen eld. Det är något visst med kaffe – det öppnar upp och välkomnar konversationer och knyter kontakter.

–  Jag jobbar med mitt, du jobbar med ditt, men vår miljö är ju byggd för att det ska bli lite surr vid kaffemaskinen. Jaha, vad jobbar du med, jag jobbar med det här- kan vi hitta på något tillsammans, kan vi samarbeta eller bara ge varandra en high five för att vi är så grymma på att ge världen just det där speciella som bara vi har. Det är Co-working.

Vad kännetecknar då ett co-working på Norrländska? Till att börja med lades grunden för House Be i den svenska fjällvärlden. House Be grundades i Åre 2017 och har sedan dess etablerat sig i Östersund, Härnösand, Sundsvall Umeå och Örnsköldsvik. Inom kort öppnar man även upp i Skellefteå och Hudiksvall. Även färgval och känslan i lokalerna andas skog och norrländskt lugn. Besökaren ska få känslan av grönska, skog och natur – kan du inte komma till Norrland så får Norrland komma till dig.

Smörgås och ChokladTE – vilken grej tycker Nisse

 

Hur kom det sig att just Pia hamnade på House Be?  

Co-working är egentligen inget nytt för Öviksborna, även om skalan vuxit en del så har konceptet funnits i stan under ett par år, då under namnet off-coff.

–   Min förra chef hon är en såndära jättesmart chef som ser saker i förtid, det är nästan som om hon kan se in i framtiden. Hon kom på att hon ville starta ett co-working och när vi kört på i ett par år från 2017-2019 så hörde House Be av sig och frågade om vi inte ville bli en del av familjen – och det ville vi ju såklart.

Och så var det, gör man ett bra jobb, sprider glädje och bra energi omkring sig – ja då märks det. Alternativet hade förstått varit att göra var sin resa, men som alla vet är delad glädje dubbelglädje och tillsammans med House Be skulle tjejerna nu ha möjligheten att både möta och hjälpa ännu fler företagare och företag att utvecklas och nå sitt fulla potential och den chansen var bara för bra för att tacka nej till. Och tur var väl det, för i samma veva som erbjudandet kom från House Be visade det sig att Håkan Martinell på Nordiska centrumhus fått tanken om att kunna göra något mer för näringslivet i Örnsköldsviks kommun – och vad kunde då passa bättre än det här? Gamla tryckeriets lokaler stod tomma och öde och längtade efter att åter fyllas med nyheter, glädje, skratt och möjligheter och det är något som trion verkligen lyckats med. Ett och ett och ett halvt år senare kunde man våren 2021 så kunde man äntligen öppna upp dörrarna till House Be Örnsköldsvik.

 

Så när på företagsresan är man välkommen till House Be?

–   Vi vill vara med från start, vi vill vara dom som finns där och erbjuda det stöd och den hjälp man behöver som ny företagare – hos oss kan de få hjälp med allt från affärskontakter till nätverksbyggande och inte minst kommunens roligaste och mest utvecklande kontorsplats.

För den som drar sig för att hyra en kontorsplats och tänker att man jobbar billigare hemma där man samtidigt kan rasta hunden, tömma diskmaskinen, tvätta och vattna blommorna för att sedan ta en AW framför Netflix kan vi meddela att man har ett erbjudande för nyföretagare. För den som gått Bizzmakers start-up program finns nämligen tillgång till pris stegen där medlemskapet börjar på en längre summa. Först halvåret betalar man en lägre summa som sedan stiger lite efter 6 månader och efter ett år betalar man samma pris som övriga medlemmar.

Men det är inte bara företagare och företag som hittar till House Be, här finns även studenter. Bland annat har LIA eleverna som studerar affärsutveckling hittat hit och vem vet, kanske är det någon av dessa elever som i framtiden driver ett folkkärt bolag i Örnsköldsvik?

–   Vi finns med i med och motgång och anpassar oss efter just din resa, i början är ni kanske ett litet företag som bara behöver en kontorsplats, i ett annat läge har ni kanske expanderat för att sedan stå i läget av omstrukturering eller att det är dags att lämna huset för att ni vuxit ur boet.

Oavsett om företagen bor hemma en längre eller kortare tid finns avtal som passar alla och skulle dagen komma när det är dags att flytta ut finns möjlighet att sitta ner med fastighetsägaren och se vilka långsiktiga lösningar de kan erbjuda.  Men precis som hos mormor och morfar är dörren alltid öppen och välkomnande, medlem kan man ALLTID vara och du är alltid välkommen förbi på en pratstund och fika – eller varför inte jobba här någon dag eller hyra ett av konferensrummen? Allt är möjligt.

House Be vill med andra ord finnas med under hela processen – från uppstart till väletablerat och folkkärt företag. Utmärkande för Örnsköldsvik är också att man här har tillgång till en rad olika branscher och förgreningar inom näringslivet. Här hittar vi allt från Sidensjö Handelsbod, 1life, Bosch och Holmen.

–   Vi har verkligen en jättestor mix som jag tycker är jättehäftigt att ha, det är lyxigt, det blir så himla bra dynamik när det blandas olika typer av människor.

 

Vad är Pias roll och vad inspirerar henne?

Pia är personen som älskar att möta människor och sprida glädje omkring sig, att få andra att le och känna sig uppskattade – lyckas hon med det somnar hon gott på kvällen. Hon tillhör den här ovanliga typen av människor som inte själv behöver vara med och få eller ta credd för det som sker, däremot bäddar hon gärna för möjligheterna. Kvinnan bakom kulisserna, hon som tänt ljusen en juldagsmorgon, hon som ställt fram snittblommor på borden eller pyntat en liten gran inne på toaletten. Bli inte förvånad om det plötsligt ljuder musik i lokalen och Pia bjuder upp till fredagsdans för att peppa, fira veckan och välkomna helgen. Det är sådan hon är – en fantastisk glädjespridare.

–   Mitt jobb är att få folk att vissla när de går till jobbet här i våra lokaler och när jag ser det då känner jag att nu har jag lyckats med mitt jobb. Det är superkul och känns jättefantastiskt, man riktigt längtar efter att stiga upp på morgonen.

 

Är House Be även för de som inte bor i själva Örnsköldsvik som stad?

Svaret på den frågan är: HELT klart. Självklart finns fantastiska alternativ runt om på landsbygden som tex Växtplatsen och Kraftverket och från House Be är man snabb att kommentera att man inte konkurrerar utan kompletterar och gillar varandra skarpt.

–   De gänget har varit här och jag ska snart ut på turné och hälsa på hos dom också för jag tänker att vi är ungefär samma. Vi i House Be i Norrland brukar ju säga att ”Ibland getta vi åka till stan” och då menar vi här i Örnsköldsvik kanske Stockholm. Så vi har en liten hubb i Stockholm också.

Och samma tänk gäller samarbetet med landsbygden, man kompletterar varandra. Man ska kunna leva sitt liv och jobba ute på landsbygden men ibland ”gett man åka till stan” – och då ska samma möjligheter och alternativ kunna erbjudas även här. Det är med STOR entusiasm som Pia ser fram emot att utveckla arbetet tillsammans med Landsbygden.

–   Det känns superbra – superkul ska det bli att se vad vi kan hitta på tillsammans.

Nisse och Pia tar sig en tur på den stora inomhusgungan

 

Vad händer under Julen och 2022?

Nu under senhösten har man varit värd för de frukostseminarier som anordnats av Digilots och Digistad, något man ser som en enorm förmån.

–   Det är ju helt suveränt att de vill vara i våra lokaler, det är ju därför vi är här, för att skapa och ge människor möjligheten att mötas och lära sig av varandra så det känns jättefint att få ha det här samarbetet med dom.

På Örnsköldsviks kommun har man ett par mötesplatser runt om i kommunen, i centrala Örnsköldsvik satt man förut ofta på Kronan men har nu börjat hitta även till House Be.  Eftersom man har inriktning företagare och företag händer det allt ofta att representanter ifrån näringslivsavdelningen tittar förbi för att dela tankar och idéer men också för att arbeta som vanligt. Vidare kommer kommunen även att bjuda på ett par presentationer, bland annat ska vision 2030 presenteras lite närmare.

Efter årsskiftet kommer även hälsa och välbefinnande att ta en större plats, detta då House Be kompletteras med ett gym. Utöver träningsmöjligheter kommer medlemmarna att erbjudas föreläsningar som alla går i hälsans tecken.

Redan nu har man även fått klartecken att frukoststudion kommer att fortsätta sändas från House Be under 2022, en nyhet som fick Pia att hoppa jämfota av glädje. Frukoststudions seminarier kommer precis som 2021 att sändas en gång i månaden.

Utöver det så blir det med lite tur ÄNTLIGEN dags för kalas, House Be fyller nämligen 1 år och det vill man fira med pompa och ståt, inte minst då själva invigningen fick hållas digitalt.

–  Vi kommer bland annat att ha en halv lokal och en lite större stjärna som kommer att ha ett evenemang hos oss.

Sen får vi ju inte glömma Mello! Något av det folkkäraste som finns inom svensk musikindustri och i år har turen kommit till oss i Örnsköldsvik och House Be är inte sena att hoppa på tåget med fjäderboor, paljetter, glitter och glamour.

–  Vem blir inte glad av lite glitter och glamour? Vi kommer att köra obligatorisk glitterklädsel i en vecka! skrattar Pia och tillägger att hon själv är ett närmast fanatiskt Mellofan så är det någon som saknar inspiration är det något hon gärna bjuder på.

Sen är det upp till medlemmarna, med glimten i ögat skulle man kunna säga att deras önskan är Pias lag. För visst, man ska jobba på jobbet, men House Be är ju så mycket mer än så. Ledorden WORK, PLAY, BE säger en hel del om den företagskultur som råder och här är det högt i tak i dubbelbemärkelse.

–  Vill våra medlemmar höra om något speciellt – tex en föreläsning eller seminarie om skatter, ja då ser jag till att boka in någon som kan föreläsa om det. Vill de ha saker och förutsättningar för ditten eller datten – ja då löser jag det också. Har man en ide så slänger man iväg ett mail svårare än så är det inte.

Och visst märks det att ledorden går som en röd tråd igenom allt de gör tillsammans. Ena dagen hålls en föreläsning, nästa bjuder någon in till paddelturnering eller en utflykt till Åsberget där vi grillar korv eller så går man över till företagspartnern 1life och kör ett pass inriktat på personer med stela kontorskroppar.

–  Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka – och lek, det är en viktig del av vår utveckling. Man ska ha roligt på arbetsplatsen.

Har du svårt att bestämma dig för vilken av alla veckans dagar du ska besöka House Be är fredag ett säkert kort, då bjuds det nämligen på Popcorn. En Popcornfredag helt enkelt, ytterligare ett exempel på något som Pia saknade och därför införde.

–  Då ställer jag en STOR skål med popcorn på vår gemensamma köksö tillsammans med mindre småskålar och så får man fylla en skål och ta till sitt skrivbord och fira arbetsveckan lite extra. Sen tar vi helg.

 

Några slutord?  

Hur sammanfattar man då House Be? Kanske är det just det familjära, det självklara och öppna, att komma som du är och välkomnas med öppna armar.

–  Just den här enkelheten tycker jag är jätteviktigt och det vill jag förmedla, jag vill att alla ska känna att det här kan vara en plats för mig också. De behöver inte ha en massa 1000 följare på sitt instagramkonto, ha mängder med kunder eller ens vara helt färdig med affärsplanen. Oavsett om du kommer i kostym eller foppatofflor så finns det människor här som vill dig gott och vill hjälpa dig att både se och plocka fram det bästa i dig. Världen behöver inte fler kopior – den behöver dig.

 

House Be – the place to be. Platsen som skapar möjligheter för människor.

_______________________________________________________________________

Här har jag lämnat  en julklapp// 🎅🎁

_________________________________________________________________________

Vill du veta mer om House Be?

Facebook och Instagram: @housebeornskoldsvik

Besöksadress: Centralesplanaden 20d

pia@housebe.com

 

Dela med dina vänner: