Företagarna är med sina 60 tusen medlemmar Sveriges största företagarorganisation och de riktar sig till både små och medelstora företag. Både här på hemmaplan och i övriga Sverige är det just så som företagsklimatet och strukturen ser ut – vi är ett land som bygger på övervägande små och medelstora företag. Och har du väl registrerat dig som företagare – oavsett om du driver en enskild firma eller tagit steget över till aktiebolag så är du varmt välkommen med i familjen. Utöver det nationella nätverket erbjuder man sina medlemmar både matnyttig information och svar på tal när det kommer till frågor och vart man ska vända sig för vägledning, råd och stöd. De kan även verka som företagens snabbled till kommun, politiker och tjänstemän.

–  Vi på företagarna erbjuder dig som företagare ett nätverk där du kommer i kontakt med andra företagare som gjort resan före dig och därmed har en hel del erfarenhet att dela med sig av. Vi håller utbildningar i stort och smått som har med företagande att göra. Dessutom er bjuder vi experthjälp i form av jurister inom arbetsrätt, anställningar, skatteexperter mm. Som medlem har man gratis tillgång till allt detta och vi (företagarna) finns tillgängliga på i stort set alla orter i Sverige.

Lokalt här i Örnsköldsviks kommun har företagarna idag ca 300 medlemmar de ser fram emot att bli fler. Precis som på det nationella planet ligger fokus även här på att hjälpa företagen med och mot kommunen för att både hjälpa och bredda vägen för bättre kommunikation och raka rör. En fråga som ofta hamnar på tapeten är den gällande tillstånd och tillsynsärenden och här jobbar man aktivt med att öka förståelsen hos kommunen för vad företagen behöver och hur olika konstellationer fungerar.  Samtidigt som man jobbar på att lyfta frågor och problematik så ska vi inte glömma att det även finns företag som fungerar bra, riktigt bra till och med och de exemplen både lyfts och hyllas självklart också. Om sanningen ska fram så är det ju faktiskt det som är kommunens byggstenar, något som ofta glöms bort i vardagens måsten och borden – om förtagen inte finns eller fungerar så fungerar inte resterande livsviktiga funktioner i kommunen heller. Vård, skola, omsorg m.fl. – alla drivs de i grunden av skattemedel.

–   Det är superduper viktigt att det går bra att det går bra att driva företag i Örnsköldsvik.

Just nu jobbar företagarna här i Örnsköldsvik särskilt mycket med upphandling. Genom att förenkla upphandlingen och öppna upp så att fler lokala företag kan vara med och svara på erbjudanden och efterfrågan går också fler av kommunens projekt till Örnsköldsviks egna företag. Och i det här sammanhanget gäller det ALLA företag i Örnsköldsvik – inte bara i stadskärnan utan i hela kommunen.

Så när under företagsresan ska man ta kontakt med Företagarna?

En vanlig missuppfattning bland många är att man måste ha en viss omsättningsgrad innan man tar kontakt med företagarna och ansöker om hjälp och/eller medlemskap. Men inget kunde vara längre från sanningen – vad du behöver är ett organisationsnummer. Har du ett sådant ÄR du företagare och ÄR du företagare är du kvalificerad för att bli en i gänget. De allra flesta företag som finns i Sverige idag är SMÅ företag. Men oavsett storlek är alla företag oerhört viktiga.

Funderar du på att ansöka om ett medlemskap är det enklaste sättet att skicka ett mail till Eva-Karin så löser hon resten (Nisse intygar även att hon är mycket trevlig att sitta ner och prata med). Utöver att maila går det även bra att slå en signal och boka in ett möte eller företagsbesök.

–   Vi åker gärna ut och träffar företagen på deras hemmaplan, dels för att det ger en bra bild över själva företaget, arbetet, utmaningar och möjligheter – men också för att vi inte har något direkt kontor här i Örnsköldsvik. Liksom Bygdsams verksamhetsledare arbetar jag för en styrelse och hjälper dem med diverse olika uppgifter som tex företagsbesök.

 

Vad är de vanligaste frågorna ni brukar möta?

Bland de allra vanligaste frågorna är den om VEM man ska ta kontakt med i olika specifika ärenden och det är ju inte alltid enkelt att veta VEM på vilken instans som ansvarar för vad. Här kan Företagarna vara en fyr i mörkret. Tillsammans med exempelvis Företagslotsen hjälper och guidar man företagare och företag att hitta rätt.

–  Det är verkligen jättebra att kommunen har den här servicen, tillsammans samlar vi ihop till en nätverksträff med de instanser och kontakter som just det företaget eller företagaren kan ha nytta och behov av under sin resa eller där de befinner sig just nu.

 

Årets företagare, ett pris med mycket oväntad glädje

Företagarna delar även ut ett pris årligen – årets företagare, ett pris man i Örnsköldsvik känner är riktigt roligt att få överraska och hylla företagare med.

Tävlingen hållas nationellt över hela landet vilket innebär att kriterierna är densamma oavsett var företagaren bor och verkar. De nationella kriterierna för årets företagare är enligt följande:

  • Att man har ett välfungerande företag
  • Att man är ett föredöme för samhället eller den plats där man verkar

Det handlar alltså inte om vem som är störst och tjänar mest, även om en fungerande ekonomi också spelar in – den måste ju fungera. Men i slutänden är det inte storleken på företaget som är avgörande.

Eva-Karin och Robin Sällström – nominerad till årets företagare

 

Vad kan vi se fram emot inför Julen och 2022 ?

Varje år brukar vi anordna Företagardagen var den 25 november, så den får ni kanske vänta lite extra på. Men den som väntar på något gott behöver inte vänta länge. I semlans månad (Februari) den 3e närmare bestämt går nämligen Företagarkvällen av stapeln. Kvällen anordnas i samarbete med andra näringslivsorganisationer, industrigruppen, Handelskammaren(länk) och Örnsköldsviks kommun. Festkvällen är öppen för samtliga av kommunens företag och företagare – enda kravet är att man verkar här i Örnsköldsviks kommun. Kvällen är även det perfekta tillfället att nätverkande, både när det gäller att skapa nya kontakter men också att träffa gamla favoriter.

–  Alla företag är välkomna att vara med den här kvällen när vi delar ut Företagspriserna, oavsett om du är medlem eller inte kan du köpa en biljett till kvällens festligheter.

Utöver mingel, middag och underhållning kommer alltså en rad olika priser att delas ut:

  • Årets företagare
  • Årets nyföretagare
  • Årets marknadsförare
  • Besöksnäringspriset
  • Exportpriset

 

Vilka fler möjligheter har medlemmarna att nätverka?

Företagarna är en del av Frukoststudion som nu mera både hålls och sänds från House Be. Tillsammans med organisationerna turas man om att sätta program, arrangera och bjuda in gäster, besökare och tittarna där hemma.

–   Vi lever och verkar i en digital tid men vi kände att det var viktigt att kunna erbjuda ett alternativ. Därför kan man antingen anmäla sig och äta frukost, mingla och nätverka tillsammans med oss och våra gäster eller följa med i sändningen ifrån den egna soffan där hemma.

Branschträffar är en annan möjlighet att knyta nya kontakter och träffa gamla bekanta i nya sammanhang. Ett exempel på branschträff kan vara när det sker en upphandling inom bygg med inriktning VVS, då bjuds företagare som arbetar inom just den här branschen in för att diskutera hur upphandlingen ska skrivas och formuleras för att så många som möjligt ska kunna vara med – lite som att bagaren är med och handlar ingredienserna till kakan. En upphandling skriven av branschen för branschen.

Men vi ska heller inte glömma den för svensken ack så viktiga kaffetåren. För vad vore väl Sverige utan kaffe och fika? Och fikakulturen är något som Företagarna tagit fasta på när det gäller att bygga broar mellan företagen och politiken.

–   Företagare som vill delta tar kontakt med mig och därefter bjuder vi in till ett fikamöte där de får träffa Per Nylén. Vanligen handlar det om 3 företag åt gången och under mötet har både de och politikerna möjlighet att ställa frågor och det blir en chans för våra företag att visa upp och presentera sig för kommunen. Ibland händer det även att Fredrik Holmgren sitter med.

Fikamötena skulle även kunna beskrivas som mindre upphandlingsmöten, man diskuterar högt som lågt, utmaningar men också möjligheter och framtidsutsikter. Och det här – det är något vi behöver mer av i kommunen menar företagarna. Inte minst eftersom att det blir en brygga, en direkt ingång till kommunstyrelsen och ett sätt att minska glappet.

–  Vi jobbar mycket med kommunikation, att förbättra och göra det enklare med kommunikation och dialog.

Förhoppningen är att träffar som dessa ska öka förståelse och kunskap åt båda håll. Ser man till kommunperspektivet hoppas man att det ska bidra till en bredare bild av vad ”Kommunen” faktiskt är, ofta blir det ett stort och ihop klumpat begrepp och vi glömmer lätt att det i själva verket är ett samlingsnamn för flera olika instanser. Genom en förbättrad kommunikation och tid för möte och reflektion hoppas man kunna erbjuda en ökad kunskap, exempelvis kan ett bilärende behandlas av allt ifrån Trafikverket, länsstyrelsen och bolagsverket till Park och förvaltning – allt beror på sammanhang, omsättning och behov.

Eva-Karin och Nisse

Vart går dagens julklapp ?

Dagens julklapp som Nisse hade med sig vill hon ge till en av de företag som vunnit Gasellen i Gideälvdal – nämligen Forsberg bygg och anläggning i Långviksmon 😊

Stort grattis och GOD jul önskar vi er!

Några slutord?

–  Välkomna att vara med i Företagarna och välkomna att vara med på alla de aktiviteter vi anordnar – kom på företagarkvällen eller ta en fika med Per.

 

__________________________________________________________________________

För er som vill veta mer om Företagarna:

https://www.foretagarna.se/foreningar/ornskoldsvik/

https://www.facebook.com/foretagarnaornskoldsvik/

ornskoldsvik@foretagarna.se

Dela med dina vänner: