Och det hände sig på den tiden att KS fick i uppdrag att finna de orter där det skulle satsas lite extra, dessa orter skulle sedermera gå under namnet serviceorter. Spola fram till modern tid och vi återfinner dessa servicepunkter runt om i hela Gideälvdal, ja runt om i samtliga av kommunens Bygdsam områden. Men lite så här börjar historien om denna ekonomiska föreningen som tack vare kommunens plan fann varandra och skapade den förening som vi idag känner som Björna ekonomiska förening.

Efter en kväll av heta diskussioner gällande Björna och Björna bornas bästa för såväl bygd som framtidsutveckling samlades några likasinnade eldsjälar och bildade en förening.

–   I början var det vi fyra, jag (Helen Östman), Evert Nilsson, Ulf Lindgren och dåvarande prästen Kjell Erik Edlund, men vi var fast beslutna om att göra det vi kunde för att värna om samhällets bevarande och utveckling.

Och visst både trodde och agerade man för bygdens bevarande och utveckling. Först ut för att bevisa detta för såväl sig själva som bygden i stort var projektet med centrumhuset. Den gamla byggnaden hade varit utdömd i decennier men väggarna viskade fortfarande om lokalens dansanta romanser och favoritäventyr som låtit sig bladas och läsas om och om och om igen. Att bygden saknade en samlingsplats där kulturen åter fick blomstra var det ingen tvekan om, så när möjligheten att köpa gamla Filadelfia uppenbarade sig slog föreningen till.

–  Tack vare de utvecklingsbidrag vi sökt och hjälp från ideella krafter lyckades vi både riva det gamla centrumhuset och renovera och strukturera om i den gamla kyrkan för att få plats med både fritidsgård och bibliotek.

Utöver ett uppskattat tillhåll för bygdens unga och ett kulturellt värde för alla åldrar bidrog satsningen även till att få behålla högstadieskolan på orten, en glädje som delades av såväl Björnabor som familjer längs väg 352, Långviksmon och Trehörningsjö som alla nu fick behålla ungdomarna på orten några år till.  Två år senare var det åter igen dags för utveckling, denna gång var det Evert som stod för idéerna och det började talas om att satsa på hemvändare och turism igenom att bygga en camping. Sagt och gjort, föreningen började se över möjligheterna och skissa på en planering. Av en händelse fanns ett par med en stuga som de var villiga att sälja till föreningen, att den sedan låg på rätt sida av Gideälven och därmed uppfyllde säkerhetskraven gjorde att föreningen valde att slå till. Med stugan kom även en del mark och nu började röjningsarbete och upprustning av stuga och område.

–  Resultatet blev en naturcamping där vi både haft arrendenter och gäster nu i sommar och åren innan det vilket känns otroligt roligt både för oss som förening men också för hela samhället, tänk att vi har den här fantastiska möjligheten att dela med oss av vår natur och historia.

Och historia finns det gott om. Bara ett stenkast från den nya campingen hittar man Batteribacken, en försvarsanläggning som överlevt sedan finska kriget 1808-1809. Under kriget fanns försvars-anläggningar längs med hela Gideälven, redo att skydda och försvara Svea rike. Idag finns även en jättefin liten stig från campingen som går hela vägen upp till hembygdsgården och tillbaka. Tack vare ett bidrag från länsstyrelsen kunde man tillsammans göra iordning och timmra upp en restaurerad version av hur det en gång kan ha sett ut när soldaterna först kom till platsen. Den stora anläggningen blev verkligen ett kulturminne och som krona på verket har Evert svarvat till en kanon som nu pryder anläggningen. Utöver detta har han även erbjudit guidade turer där han berättat om de svunna tider som en gång var, något som bla uppmärksammades av tidningen Allehanda.

Föreningen har även engagerat sig i ortens friluftsfrämjande och idrotten på flera olika sätt, bla delar man lokaler med Björna IF och personal ifrån respektive förening hjälper varandra med den dagliga administrationen och utbyter både tankar och skratt vid kaffemaskinen – det ska vara högt i tak och drömmarna ska få utrymme att både växa och existera. Ett annat exempel är det populära Urskogsloppet som från början kördes i Björna ekonomiska förenings regi. Efter två år hade tävlingen vuxit sig så stor att man behövde en ny aktör och då klev Björna IF in.

–  Bara för att vi startar något så behöver inte vi vara dom som sköter och driver det för alltid, det är jätteroligt att se hur engagemanget växer och går vidare.

Samma gäller med Gideberget där representanter för föreningen varit med och rustat upp stugan, arrenderat marken och sett till att området är handikappvänligt. Berget erbjuder en fantastisk utsiktsplats och besökare kan välja att ta sig upp med bil eller fyrhjuling men för den som orkar rekommenderas också att ta en härlig promenad med packad väska. Här finns nämligen både tillfälle för rekreation, umgänge och grillning.

Vill du veta mer om Björna och föreningen? http://www.bjorna.eu

 

Guldkorn att se tillbaka på

Guldkornen och minnena är många, men det som står ut är att man hela tiden siktat högre, har man inte kunskapen har man lärt sig, har man inte finansieringen har man löst det. Ett exempel på detta är hemsidan, en plattform som utvecklats allt eftersom kunskapen vuxit. Idag har sidan fåt en total make over med bättre grafik och mer tillförlitlig information. Även lokala förmågor har bidragit.

–  Barnen till rektor Uno Jonsson gav oss tillstånd att publicera samtliga av hans böcker på sidan, något som varit mycket uppskattat och lockat flera läsare.

Ett annat guldkorn är första projektet, kyrkan som blev ungdomsgård. När Fritidsgården öppnade fanns inte en stol ledig, ett tag hade man fler besökare än sliperiet inne i stan. Deras arbete för och med ungdomarna nådde hela vägen ner till Stockholm och fryshuset som bad om att få hälsa på för att se och lära om hur man gjort i Björna.

–  När de kom upp och träffade mig och Leif så minns jag att de undrade varför vi inte berättat att vi hade en flygplats 20 minuter ifrån flygplatsen – det var ju verkligen något vi borde marknadsföra. Ibland är det lätt att bli hemmabild.

Inte bara Stockholm lät sig inspireras, föreningen hade även besök från representanter i Västerbotten och alla ville de se hur vi lyckats med ett så stort utbud på en begränsad yta. På den tiden rymdes både ungdomsgård, bibliotek och biograf inom de fyra väggarna och personalen välkomnade alla mellan 7-20 år.

–  Idag är det två tjejer som driver gården i kommunens regi, de hittar verkligen på allt möjligt med ungdomarna och det märks verkligen att de lyckats för ungdomarna ser verkligen fram emot att gå dit och det är verkligen jätteroligt att se.

Julen och 2022?

Under 2021 har vi äntligen fått gehör från Coop Nord och kommunen som tillsammans lovar att göra något av tomten där gamla Coop stod. Man hade lovat att det skulle bli något för bygden och de har glädjande nog frågat alla föreningar i Björna när det gäller utformningen.

–  Även fritidsgårdens barn och unga har fått vara med och det tycker jag känns som ett både viktigt och bra initiativ av dem. Det är ju dom som främst kommer att nyttja parken.

Lagom till jul har vi hört från säker källa att Tomten kommer till Gideberget för att möta ung som gammal, önska en god jul och dela ut de klappar han har i sin säck.

Innan Coronan påbörjades diskussioner om ett eventuellt samarbete och projekt tillsammans med Anders Hägglund i Kramfors, tanken var att sätta båtar i Hemlingsån och därmed möjliggöra för forsränning.

–  Vi hann så långt att vi varit ut på plats och kollat samt lagt ut stenar för att kunna köra, men självklart kommer vi att gå igenom säkerheten igen om det är så att intresse finns att återuppta projektet.

Ett annat projekt man gärna återupptar är KUL-TUR vägen. Tanken är att både boende, besökare och turister ska få möjligheten att njuta av olika kulturella inslag och konstverk samtidigt som man tar en tur med bilen – därav namnet ”Kul-tur”.  Exempelvis kan en träsnidare som skapar träskulpturer eller andra konstverk i naturmaterial be om att få sätta upp en ”Kul-Tur” flagga vid sin brevlåda, på så vis vet förbipasserande att här finns det där lilla extra. För lokala förmågor och talanger, det finns det gott om i bygden utlovar Evert.

–  Vägen var tänkt att gå från Örnsköldsvik via Björna upp till Trehörningsjö och vidare till Bjurholm och slutligen landa i Nordmaling. Det vore roligt om vi kunde få till att både få hjälpa våra lokala kreatörer men också att kunna erbjuda både boende och turister en kul tur i bilen och upptäcka något nytt.

Föreningen har även talat om att skapa ett skyltfönster där lokala förmågor skulle kunna få visa upp sina kreationer och på så vis visa både bygden och turister vad vi har att erbjuda här på landsbygden. När det kommer till Björna skulle lokalen för gamla Handelsbanken vara ypperlig för ändamålet.

–  Vi fick använda Handelsbanken i ett år och då fick de som gjort tavlor ställa ut och det var så trevligt att mötas av något annat än de tomma svarta rutor eller de gamla fotografierna som sitter där idag. uppklistrade. det vore en dröm att få göra något sådant igen

Önskelista:

  • En säker gångväg under viadukten (väg 353) där skolbarnen går varje dag
  • Belysning längs med vägen som leder till och över Gideälvs bron
  • Gång/cykelväg över Gideälvsbron och vägen upp mot Björna
  • Kreatörer, entreprenörer mfl som kan tänka sig att vara en del av ”Kul-Tur” vägen samt ett bidrag att trycka upp flaggorna och gärna lite hjälp med marknadsföring och karta.

Evert, Nisse och Helen

______________________________________________________________________

Här har jag lämnat en julklapp // 🎅🎁

Dela med dina vänner: