I mitten av Hemling hittar vi macken, en plats som är mer än bara bil och service, det är en samlingsplats med hjärta för bygden. Boningshuset som sitter ihop med macken byggdes 1955 av Arnes morföräldrar.

–   Det byggdes samma år som de väntade morsan, berättar han och tillägger; sen råkar jag ju ha bott här själv i sju år också.

Och visst är det många minnen som viskar mellan väggarna, mormor och morfar, kunder från svunnen tid och drömmar om julen. Här har han firat många av sina barndomsjular och själv fått se och lära sig hur driften fungerar från första parkett. Vad han kanske inte visste var att han en gång själv skulle vara den som svarade till ljudet av det välkända plingandet i det gamla köket.  På den tiden hade man öppet från 7 på morgonen till närmare 22 på kvällen och så rullade det på – sju dagar i veckan (!). När morföräldrarna sedan blev äldre ändrades tiderna till 20:00 och Arne kommer på sig själv med hur han då tyckte att det var ett dåligt beslut, för hur skulle man då kunna handla? Idag ser livet annorlunda ut, man lever inte längre för arbetet utan arbetar för att leva och ha tid för det som verkligen betyder något – familjen. Trots detta har butiken fortfarande kvar servicetänket och vill finnas där för både bygden, pendlare och turister.

–   Vi har öppet 10-18 sju dagar i veckan och det är ju ändå väldigt bra för en mindre ort.

Så hur gick det då till?

Både Nina och Arne har starka kopplingar till Hemling och väl insatta i de utmaningar och möjligheter som byn har att erbjuda. Tillsammans valde de att satsa, inte bara på varandra utan även på bygden, skogen och macken. Den senare var enligt Nina en impulsiv snilleblixt från Arne.

–   En dag så kom han hem och berättade att ”nu äger vi en mack!”

–   Det finns väl egentligen många svar på hur det blev såhär, men i grunden så handlar det om att jag är en tjurskalle.

När steget togs drev och verkade de båda inom skogsbolaget NK Trä & Traktor AB och hade även välkomnat en ny liten medlem till familjen, dottern Ann. Utöver att ansvara för två skördare, tre skotare, en markberedare, en grävare, två maskintrailers och en hjullastare skulle nu alltså en Bensinmack med tillhörande butik kastas in i leken. Men kan flera verksamheter samexistera i stadskärnan, varför skulle det då inte fungera här? Vikten och betydelsen av mackens vara eller icke vara var knappast något de skulle behöva förklara för vare sig bybor eller yrkeschaufförer.

–   Jag har ju byggt mitt företag och vill ju bo här och vill att skogen ska leva och att vi ska kunna ha folk som jobbar i skogen och ska folk kunna bo här ute så måste man ju kunna tanka och handla – ja allt sitter ihop det är ju en kedja.

Och när tjurskallen i honom väl har vaknat är det få som kan stoppa honom. Att förutsättningarna fanns det behövde han ingen större undersöksökning för att konstatera, med en resväg på 55km respektive 95km till Fredrika och Åsele från Hemling är det en bit att tanka. Lägg där till att nästa bensinstation finns i Örnsköldsvik – ytterligare 5 mil ifrån Hemling. Att stoppet i Hemling skulle fortsätta existera var livsnödvändigt för att verksamheterna längs väg 352 skulle kunna fortsätta att existera, och inte bara dom – utan en väg att transportera timmer från norr till söder skulle också större verksamheter som Domsjö och Metsä påverkas. Det fanns helt enkelt ingen riktig förklaring till varför en lokalkänd kille från bygden som bodde i byn med personlig koppling till macken INTE skulle kunna driva den.

–   Jag får det jag behöver och får på samma gång glädja någon annan och lösa deras problem och sparar dom en resa in till stan. Behöver jag olja eller torkarblad till min bil så är det ju garanterat vad någon annan bilägare också behöver – tänk bara om du är yrkeschaufför och tappar ett torkarblad och måste vänta tills du är i Örnsköldsvik innan du kan köpa ett nytt?

Sagt och gjort, paret blev med mack och fick kort efter en tid kontakt med Företagslotsen som hjälpte dem att ordna med ett digitalt möte där de hade möjlighet att sitta ner med samtliga berörda inom kommunen, ett möte som sparade dem både tid och pengar – bättre att veta vilka tillstånd mm som gäller innan än efter. Det är ju inte alltid det lönar sig att be om ursäkt istället för tillåtelse och det här var absolut ett sådant tillfälle.

–   Vi hade ett gemensamt webbmöte där vi hade möjlighet att träffa alla och det var ju verkligen jättepraktiskt – de fick ställa frågor, vi fick ställa frågor. Jag kunde förklara min ide och fick direkt respons på vad jag i så fall behövde för att förverkliga det, tex att jag behöver det här eller det där tillståndet eller att jag skulle tänka på det här och det här.

Utöver mötet med företagslotsen och de olika instanserna på kommunen har paret även läst på en hel del på egen hand, något som inte gjordes i en handvändning. Bara att söka de rätta stöden och förstå sig på vilka kriterier som efterfrågades krävde en läsning på närmare 318 sidor. Arne som inte är känd för att överdriva erkänner att to m han känt att det ibland varit lite väl mycket jobb, men lik väl tid och arbete han gärna investerar – för det ska ju gå – det har ju tjurskallen i honom redan bestämt. Mitt i allt har de också fått stöd från bygden som anordnade en gemensam insamling till paret för att uppmuntra dem i deras åtagande och visa dem hur mycket de betyder.

Gemenskap och delad glädje är något som genomsyrar parets hela filosofi när det kommer till macken och driften av butiken. Paret utgår ifrån både sig själva och bygden när de tänker på investeringar och möjligheter. Äger man tex en släpvagn som används 3 gånger varje år när skräp ska slängas på MO eller skotern ska köras till och från förvaring, varför då inte dela med sig? Ett tanke sätt som alla vinner på, inte minst miljön. Att tex kunna hyra ett släp i byn skulle innebära en resa mindre in till stan och skulle dessutom innebära att personen i fråga varken behöver köpa eller betala skatt och besiktning för något som står stilla större delen av året.

–   Har vi användning eller behov av något så kan vi ju nästan räkna med att det är någon fler i byn som också har det, lite så tänker vi.

Idag finns enbart två orter i hela kommunen med bemannade bensinstationer där drivmedel och butik ägs av samma ägare. Enligt Arne är kommunen påväg att tappa den viktiga synergieffekten och totalservice som mackarna tidigare stått för. Behovet av service har knappast minskat och med ett stigande pris på drivmedel ser han ett ännu större behov av att fortsätta arbeta för sin bygd.

–   Det här är ju en utmaning också såklart, jag tycker det är kul att göra saker som inte borde gå.

Julen och visioner för 2022 och de närmaste åren?

Med lite tur kommer man innan jul att kunna bjuda på en invigning utöver det vanliga, bla ryktas det om ett mycket speciellt luciatåg.

  • Nya tankar för bensin och diesel
  • Utökat sortiment och bättre ordning inne i butiken
  • Möjligheten att köpa sig en grillad
  • Gör det själv hall
  • Däckhotell
  • Släpvagnsuthyrning
  • En biltvätt

Önskan inför julen:

  • Att vi kan ge byn den bästa julklappen, att öppna upp och dela glädjen med såväl bybor som yrkeschaufförer och semesterfirare.
  • En förbättrad kommunikation mellan kommunen och företagare: Jag skulle gärna se en bättre ledning och förebild uppifrån så att de som verkar under chefsstab fick känna den här personliga glädjen i att göra rätt i hjälpas åt och dra framåt. För så kan de inte fungera idag, för då skulle de vara lättare

Nina Egnor, Nisse och Helené Malmgren

Helené Malmgren och Arne Kristoffersson

____________________________________________________________________________

Varmt välkomna till Bilisten i Hemling– Här har jag lämnat en julklapp! / 🎅🎁

(Och skulle julklappen redan vara hämtad har min kompis Nina superfina egenskrivna barnböcker som passar perfekt till julstrumpan)

Dela med dina vänner: