Hur började allt det här?

Kärleken till sömnad och vad som är möjlig att skapa om man bara har fantasin, tålamodet, nålen och tråden har alltid funnits med henne, flickan från Skåne som hittade kärleken i Norr och hemmet i Gideå.

Att mönster och möjligheter går hand i hand har hon vetat sedan barnsben när hon såg mamma trolla fram de mest fantastiska ting med hjälp av nål och tråd. En fascinerad liten flicka imponerades och började själv försöka sig på skapande i textil och det växte till ett intresse som delades av mor och dotter. Och det konstnärliga intresset höll i sig, när det blev tid att vidareutbilda sig sökte hon in på en konstutbildning och kom in. Vilken lycka det var att lära samtidigt som kreativiteten fick fritt spelrum att blomma ut.

Inspirationen från barndomen gjorde sig påmind och med tanke på hur mycket glädje hon själv fått av att få lära sig sy så vore det ju fantastiskt om fler fick den möjligheten. Kanske var det lärare hon skulle bli? Sagt och gjort, Ulrika sökte till Umeå Universitet och började 2004 studera till textil och bildlärare. Umeå och Norrland gjorde intryck på skånetösen som älskade varje sekund, här hittade hon även sin andra passion – dansen. Det var också den som kom att förändra hennes liv igen.

–  När jag var klar med min utbildning stod jag inför ett vägval, jag hade fått ett jobb på Malmö konsthall men kände samtidigt att det var något speciellt med Norrland och ville ge det en sista chans

Sagt och gjort, hösten efter avslutad utbildning flyttade hon upp till sin lilla bostad. Hon började arbeta som lärare och fortsatte även att gå på dans och där träffade hon honom, mannen med stort M. Den dansanta man som fångat hennes intresse visade sig vara från Västernorrland och en plats som hette Gideå. Där hade han vuxit upp med tryggheten till mormor som bott i stugan på andra sidan gårdsplanen, en söt liten röd stuga som senare skulle få en särskild plats i parets hjärta.

Efter en tid som lärare började den kreativa ådran göra sig påmind och hon började designa bokfodral, till en början mest för egen del men intresset växte och snart sydde hon även till andra. Så kom barnen och fokus flyttades från bokfodral till att sy och designa barnkläder, men att sy någon större upplaga och börja sälja till andra kändes aldrig aktuellt, det här var något hon gjorde för barnens skull. Men om hon själv fick välja? Vad hade hon själv velat ha?

Alla som Sex and the City känner nog igen uttrycket ”Jag gillar mina pengar där jag kan se dem – hängande i min garderob”. Och likt många andra kvinnor har Ulrika alltid haft en särskild förkärlek till väskor – allra helst designväskor. Skillnaden var ju faktiskt att hon hade både tiden och kunskapen att skapa en själv, skulle hon våga det?

–   Det började med att jag började försöka skapa den väska som jag själv ville ha, skapa det jag själv ville se på marknaden. Det kändes både roligt och spännande, det var även den fösta väska jag sydde inom projektet Bosse och Ester.

Väskan väckte stor uppmärksamhet bland vänner och bekanta och det dröjde inte länge för än frågorna började komma om hon inte kunde sy en väska till dem också. Med en allt större efterfrågan väcktes frågan i hennes inre; kanske är det inte lärare jag ska vara utan egenföretagare? Att få göra det hon älskade, att själv lägga upp sina dagar och sin tid med barnen och familjen. En hissnande tanke som kändes så rätt.

Så för 3-4 år sedan valde hon att ta steget full ut och skickade in sina papper till skatteverket, vilken känsla det var när steget var taget! Visst, det hade tagit henne två föräldraledigheter och en hel del överläggande med sig själv – men när beslutet väl var stoppat kunde inget stoppa henne och världen låg för hennes fötter.

–  Min äldsta son var väldigt lugn när han var bäbis så jag hade ganska mycket tid att skapa och jobba medan han sov. Det var en väldigt kreativ tid, jag hade möjligheten att göra det jag tyckte var kul samtidigt som jag fick njuta av en supermysig bäbis så det var verkligen en drömtid att börja resan mot mitt egna företag.

 

 

Bosse och Ester

Bosse och Ester var det ja, många tänker kanske att namnet kommer från de båda barnen under vars mammaledighet Ulrika utvecklade sitt företag, men så är inte fallet. Redan på den tiden som bokfodralen var på tapeten hade hon lekt med olika namn i huvudet och karaktärerna Bosse och Ester hade gjort entré. Nu när hon stod i startgroparna för det egna företaget var det så självklart, namnet hade ju på något sätt redan valt henne – så på den vägen blev det. Bosse och Ester – välkomna hem till skaparstudion.

Och visst har det skapats. Allt ifrån kuvert till weekendväska men också mindre förvaring så som börsar och datorfodral. Här finns också vadderade versioner med fodral och en väska med plats för endagspackning eller en enklare weekend.

Till en början kunde hennes kunder själva önska tyg och mönster, en rolig sak att kunna erbjuda i teorin, men i praktiken blev det både kostsamt och tidskrävande och levde inte alls upp till hennes mål och kärnvärden. Oavsett om hennes företag blev ett litet företag eller växte och blev till ett av de större inom industrin ville hon att dessa värden skulle genomsyra hela verksamheten, att kunna erbjuda ett alternativ till dagens fast fashion i ett samhälle som allt mer präglas av slit och släng. Hon ville erbjuda ett snyggt alternativ av kvalité utan att för dens skull göra avkall på miljökrav. Så hur ser man till att man kan hålla ett sådant löfte till både sig själv och kunden?

–   Jag skrev helt enkelt ner mitt löfte på papper, jag funderade ut hur jag egentligen ville att allt skulle fungera och varför det var viktigt för mig. Min tanke med det är att ha något att luta mig emot när det blåser eller det kommer ett val som gör mig osäker. Vill jag arbeta med den här personen? Stämmer deras kärnvärden överens med mina? Vill vi åt samma håll? Är svaret nej blir det också enklare för mig att tacka nej, jag kan helt enkelt hänvisa till mina kärnvärden.

I dagsläget arbetar hon mycket utifrån det snäckformade tyg hon köp in från ett modemärkes företag hon köpt in från ett företag i Borås som hon valt att samarbeta med. Företagets ide om att köpa in överskott från modebranschen passar hand i handske med hennes egna kärnvärden.

–   Jag vill gärna arbeta med att ta hand om resurser som redan finns och väljer gärna återbruksalternativ där det är möjligt, inte minst eftersom textilbranschen har en stark påverkan på miljö men också för att många inom textilbranschen lever under hemska förhållanden.

 

Mot Landsbygden – och vidare

Efter en tid i Umeå med en växande familj och ett liv som nu började dra åt ett helt annat håll än det traditionella började drömmen om ett liv på landsbygden ta fart på allvar. När paret väl satte sig ner och tittade tillbaka på åren 2018-2019 insåg man att man nästan spenderat varje ledig helg i den lilla röda stugan som mormor efterlämnade sig i Gideå.

Allt eftersom hade familjen liksom växt in sig i huset och gjort det till sitt. Från att lägga nya golv till att sätta upp andra tapeter hade den lilla stugan gått ifrån ett ensamhushåll till att nu inrymma en familj. De tomma väggarna ekade åter av barnens skratt och förväntan. Att flytta på maken skulle visa sig bli det minsta av problemen, dels var även han mycket fäst vid Gideå och för det andra hade hans företag en filial i Örnsköldsvik. En flytt till Gideå skulle alltså betyda att han fick närmare till jobbet.

–   För Ulrika lockade förutom ett liv ett Gideå möjligheten att bli en del av High Coast Creative. Strax innan flytten hade jag börjat på expression programmet och när frågan om flytten kom var jag först osäker, var det rätt tid nu? Men så träffade jag Johanna Forsberg och fick höra om den satsningen som görs i Örnsköldsvik och då kändes allt så rätt, det kommer att funka!

Johanna Forsberg är själv egenföretagare och även hon bosatt utanför stadskärnan, så var det någon som förstod henne så skulle det vara Johanna. Hon hade ju själv gjort den resa som Ulrika nu stod inför. Hon minns det som igår, kvällen när de fattade beslutet och hon med frid i hjärtat kunde somna med vetskapen att det fanns ett nätverk av kreativa entreprenörer som väntade på henne och rent av såg fram emot att hon skulle flytta ner.

En annan verklig bonus är den trygghet de har kunnat ge sina barn som nu likt pappa kan springa gårdsmellan, med den skillnaden att det nu är farmor som tar emot i det stora grå huset istället för mormor i det lilla röda.

 

Att driva företag på landsbygd under Covid?

Visst fanns det en fördel för henne att driva företag i Umeå, nära till allt och enkelt att boka in möten med kunder och intressenter. Aldrig hade hon väl då kunnat tro att pandemin skulle förenkla hennes liv ytterligare? Istället för att resa långt för kurser och möten kunde öppnades nu en värld där allt kunde skötas digitalt och plötsligt kunde hon stämma möte med vem som helst i sitt eget vardagsrum.

–  När vi flyttade in i stugan hade världen blivit väldigt digitaliserad vilket gjorde att det var superlätt att delta i olika möten och kurser

Ulrika har dessutom fördelen att inte vara bunden till en butik utan sköter all försäljning med hjälp av webbshopp medan produktionen sköts ifrån favorithörnan i den röda stugan.

–   Allt känns egentligen väldigt enkelt, det är enkelt att både inspireras och drivas framåt eftersom Gideå är en så driven ort i sig, man rycks liksom med

Den drivna orten som verkar för en levande landsbygd, så minns hon att hon såg på orten när hon från början kom på besök med sin man och från första parkett fick se bevis på hur byborna tillsammans verkade för att behålla samhällsservicen. Hon minns hur hon tänkte för sig själv, hur ska det gå för den här fina lilla bygden utan butik? Men hon behövde inte fungera länge, plötsligt var det som att hela bygden reste sig och tog nya tag, något hon fann otroligt inspirerande. Vill man så går det och det gäller även posten, det är enkelt att skicka och ta emot paket – inte ens större leveranser är något problem.

–   Jag minns när de här tygrullarna med snäcktyger skulle levereras och jag såg den stora lastbilen som backade upp för den smala vägen för att kunna lasta av, då kände jag WOW det här kommer att gå – jag kommer att lyckas. Det var ett sådant starkt ögonblick.

 

Tips till andra som funderar på att starta som du själv skulle behövt?

Svaret låter inte vänta på sig, GÖR DET! säger hon. Visst, det brukar så vackert heta att det inte finns en perfekt tid att starta, för man kommer aldrig vara helt redo att ta steget. Ändå vill hon belysa fördelen med en tid som pandemin eftersom allting är digitalt och inte är lika beroende av fysiska möten som det var för ett par år sedan. En annan fördel är att företaget kan skötas från både kontor, solstol eller en stubbe i skogen – så länge det finns tillgång till Wifi är det bara att köra på.

–  Detta gör ju också att även kunden får ett större urval att välja ifrån och i större utsträckning kan välja en specifik hantverkare som passar deras kärnvärden, tex finns de ju de som hellre köper lokalt och med digitalisering är det ju möjligt då de inte måste ta bilen hit utan kan beställa ifrån sin egen soffa.

Ett av de mest värdefulla tips som hon själv fått med sig på sin resa är det om att skynda långsamt då det är lätt att bli ivrig och över entusiastisk i början av sin resa. Även om du tror dig veta, ta hjälp av verksamt.se eller nyföretagarcentrum är hennes råd.

–  Att suga åt sig så mycket information som man kan men också att faktiskt bara göra, ta steg och våga för att det är ju superroligt. Förbered dig men ryck sedan av plåstret och bara kör kör kör.

Ett annat tips är det att se över livet innan man kastar sig ut. När Ulrika tog steget diskuterade hon dels med sin man och sedan såg de över kostnaderna, var det här möjligt? Och här spelade ju flytten till Gideå in eftersom de fick en betydligt lägre boendekostnad än den de haft i Umeå. Att det sedan blev lite längre till service och större utbud är självklart också något att ta med i beräkningen, vad krävs för att jag ska kunna sköta mitt företag på ett sätt som fungerar och passar mig och mina kunder på ett optimalt sätt? För Ulrika blev svaret den röda lilla stugan i Gideå. Att bygga stabilt och långsiktigt och fata genomtänkta beslut är något som genomsyrar både företaget och livet.

 

 

Vad är planen för julen och 2022?

Strax innan jul kunde man avnjuta både Ulrika och kollegornas kollektioner och alster i olika skyltfönster inne i centrala Örnsköldsvik, en av möjligheter som har dykt upp i och med medlemskapet i High Coast Creative.

Under December är det även fokus på hemsidan som ska uppdateras och resultatet kommer man som läsare och kund att kunna ta del av i början av årsskiftet. Men redan nu finns en hel del julklappstips redo att slås in och fylla mattan under granen.

Under 2022 kommer vi att se nya alster men mer i kollektionsvarianter än de specialvarianter och utgåvor vi sett i år. Det blir att skala av så att man kan skala upp skulle man kunna säga. Nu närmast kommer vi med lite tur att få mötas av Bosse och Esters första vårkollektion – kollektion 2022.

Även utbildningen vid expression programmet går mot sitt slut och här är målet att börja sätta principerna i praktik och se hur långt hon kan gå i kombinationen kärnvärden, kreativt skapande och företagande.

 

Delad glädje är dubbelglädje – lämnar julklappen vidare

–  Jag känner att jag jättegärna skulle vilja ge dagens julklapp till Johanna för att hon har stöttat mig jättemycket och det känns verkligen som om hon har stöttat mig här och varit ett jättefint bollplank när det gäller att faktiskt våga flytta hit. Och peppat och sådär.

__________________________________________________________________

Vill du veta mer? : @bosseochester http://www.bosseochester.se/shop.html

 

Dela med dina vänner: