Hur började allt?

Helen är en knegare av rank och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom vården, ett yrke som efter vad som kändes som 100 år påtagligt påverkade hennes känsla. Leder och muskler gjorde sig allt mer påminda och slutligen ledde värken till en artros som bidrog till att hon sjukskrevs under 8 år. Under den här tiden hann hon med 7 ortopediska operationer med olika proteser varav den ena satt sämre än den andra. Så vad gör man när otack är lönen för den tid man lagt ner på arbetsmarknaden?

Man börjar leva, blir kreativ och hittar på något nytt och roligt som gör livet värt att leva.

–  Det kan låta jättekonstigt, men även om det här jobbet med äpplena också innebär en hel del tunga lyft så verkar både kroppen och proteserna klara av det.

Kanske kan miljöombyte och att själv kunna lägga upp tiden också ha ett finger med i spelet. Idag får hon vara och verka i den miljö som ligger henne varmast om hjärta – hemma med familjen och nära till skog och mark. Utanför ytterdörren väntar friheten, lugnet och härliga promenader med hundarna.

När tanken på att musta äpplen först dök upp var det tänkt som ett familjeprojekt och möjligen något som skulle inkludera den externa familjen, några bekanta och närmaste grannarna. Sagt och gjort, produktionen tog sin början och allt gick enligt planen till dess Monica på Tapper Inn fick smak på musten och frågade om hon fick prova sälja lite. De första bag-in boxarna med must lämnades till macken och resten är som man brukar säga – historia. Knappt hann Helen lämna av musten innan Monica hade sålt den och kunderna frågade efter mer.

–  Vi började med en liten press som gav ca 5-6 liter per omgång, men när efterfrågan började öka behövde vi något större – vi hann helt enkelt inte med.

Ett kärt problem för en sjukskriven knegare som plötsligt bytt roll och nu fick kliva in i rollen som företagare, en nybliven företagare hade sett dagens ljus.

–  Det här var ju egentligen helt sjukt, för jag är ju en riktig knegare, att starta företag har ALDRIG funnits på tapeten. Jag är inte en sådan människa – men där var jag!   

Nisse lyssnar högtidligt när Helen berättar historien om sitt musteri

 

Nu går det undan

När kommunen besöker henne i slutet av sommaren 2020 får hon fråga om hur stort hon tror att företaget kommer att bli, tänker man sig att man ska kunna ta emot långtradare med äpplen? Långtradare som kör hela vägen till Trehörningssjö enbart leverera äpplen till hennes lilla musteri? Vem trodde de att hon var Kiviks? Blossa? Hon brast ut i skratt och intygade dem att människor möjligen skulle komma med en släpvagn, men någon långtradare var det inte tal om. Några månader senare fick Helen dock äta upp sina ord, för vad rullade in på gårdsplanen om inte en långtradare lastad med äpplen ifrån Skåne.

–  Jag minns hur jag tittade ut och kände att det här är ju sjukt! Tänk att det här faktiskt händer!

Den lilla äppelpressen fick se sig besegrad och en ny stjärna flyttade in i köket, den här gången investerades det i en maskin som klarade av att krossa och pressa 60 kg äpplen och därmed förse dem med ca 40 liter åt gången – dvs 8 gånger mer must än tidigare. Känslan att dels få göra något för andra men främst att kunna ta tillvara på en av de fantastiska produkter naturen producerar är en av de saker som verkligen driver henne. Här finns inga som helst konserveringsmedel, hon vet vad hon erbjuder sina kunder – ren pastöriserad must ifrån svenska äpplen.

 

Att starta företag under en pandemi?

Samtidigt som pandemin har fört med sig en hel del mörker så finns också ljusglimtarna – exempelvis möjligheten för småföretagare att blomstra. Med pandemin kommer också ytterligare fokus på miljö, kost och hälsa vilket innebär ett ökat intresse på ekologiska och närproducerade produkter.

–  Speciellt barnfamiljer är ju väldigt måna om vad barnen stoppar i sig och köper gärna saker utan onödigt socker, tillsatser eller konserveringsmedel. – saker utan konserveringsmedel.

Ser hon tillbaka på de senaste åren kan hon med facit i hand konstatera att det var precis rätt tid att våga prova och våga satsa. Sen finns det ju dom som tror att det ska vara en lugnare period nu när vi går in i vintertid men bilarna från Skåne fortsätter att leverera, närmare bestämt 1,1 ton äpplen som levereras hem till gårdsplanen var tredje vecka. Lägg där till att man tagit emot rekordmycket äpplen från privatpersoner i år – det har sannerligen inte varit ett skrutt år – snarare tvärt om.

–  Vi tog emot närmare 7 ton äppelsäsongen i år och det har kommit folk hela vägen ifrån Docksta och Umeå för att lämna äpplen och bidra till vår produktion.

Att sortera, rensa och sålla bland äpplena har varit minst sagt heltidsgöra. Från att ha varit sjukskriven kan hon nu vissa dagar arbeta nästan dygnet runt. Medan vissa äpplen var jättefina hade andra skadats i transport och gick därmed inte att använda alls. Och Helen är noga och går igenom dem både och flera gånger under processens gång.

–  Vi skriver att de ska vara tvättade och sorterade, men vi gör alltid en andra bedömning av dem när de kommer hit, jag går hellre igenom varje äpple var för sig än lämnar ifrån mig en slutprodukt som jag inte känner att jag kan stå för.

 

Hjälp utifrån

Så hur löser man då en stor satsning när man egentligen inte har vare sig resurser eller kunskap? Helen och hennes man chansade och hörde av sig till Länsstyrelsen, en chansning de inte ångrat en sekund. Frågan resulterade i ett EU finansierat stöd i form av en utvecklingscheck som möjliggjorde inköpet av den stora pressen men även ett bidrag som bekostade 80% av den nya hemsidan.

–  Det var helt fantastiskt, visst vi förskottsbetalade såklart men det var inte det minst krångel med dom utan vi fick ett sådant fantastiskt bemötande och riktigt bra hjälp.

 

Varför namnet Gubbholmen?

Helen bor med sin familj strax utanför Trehörningssjö i Kyrkbyn och tanken var först att döpa musten efter byn, men sedan kom hon att tänka på den fantastiska viken nedanför huset som betytt så mycket för både henne och familjen under barnens uppväxt, Gubbholmen, platsen för sommarens bad och vintern utflykter. Gubbholmen fick det bli. Även äpplena på framsidan har en familjär koppling, de är nämligen porträtterade ifrån ett foto taget i sonens trädgård i Kasa (Husum).

–  Det kändes så självklart, allt föll liksom bara på plats.

Sedan dess har familjens engagemang varit en given ingrediens i utvecklingen. När de nya shotarna stod redo att presenteras för marknaden var det upp till familjerådet att komma fram till produktionsnamnet vilket landade i ”Gubbens dynamit”. Att få dela skaparglädjen och det växande företaget med familjen är något hon ser som både roligt och overkligt.

– Barnen brukar komma hit och hjälpa till och till och med mamma som är över 80 år tittar förbi för att hjälpa till att diska flaskor och annat smått och gott.

Nisse och Gubbholmens gårdstomte spanar in sortimentet

 

Sortiment och Återförsäljare

Det som i början var tänkt att bli till äppelmust för den egna familjen, släkt och vänner blev istället en braksuccé och en väg ut ur sjukskrivningen och allt eftersom efterfrågan vuxit har fantasin fått vingar och till årets julmarknad har sortimentet utökats till följande drycker:

  • Äppelmust 0,5 liters flaska
  • Äppelmust bag in box på 3 liter
  • Rabarberdricka
  • Äppelglögg gjord på must, glöggkryddor och ekologiskt socker
  • Rabarberglögg med lite lakritskaraktär s
  • Leifs vinbärsglögg med inslag av lingon
  • Gubbens dynamit – en shot gjord på äppelmust, ingefära och egenodlad chili

Det är inte bara Mats och Monicas kunder på Tapper Inn som upptäckt och efterfrågat produkterna, på senare tid har även Blomboden i Nordmaling, Handlaren i Långviksmon, Ica i Hemling och Ica i Själevad hört av sig och vill sälja musten. Till och med Reginas Zoo i Örnsköldsvik har hört av sig och frågat om de kan få sälja produkten.

 

Dags att anställa?

Maken Leif har även han blivit allt mer involverad och sköter idag både bokföring och fakturor, dvs när han inte verkar som säljchef på ALABs kontor i Trehörningsjö. Även om Leif till vardags mestadels håller på med siffror kan han inte låta bli att smittas av skaparglädjen som bubblar i köket, lagom till jul har även han skapat ett bidrag till produktsortimentet – vinbärsglögg med inslag av lingon.

Även om det både var och är roligt att få dela skaparglädje och produktion med familjen började Helen känna att hon nästan bodde mer med sina äpplen än familjen. Hon som varit sjukskriven i över 8 år arbetade nu MER än heltid. Kanske var det dags att anställa? Visserligen hade hon inte själv någon jättelön att tala om ännu, men vill man något måste man våga satsa.

Sagt och gjort, Helen tog kontakt med arbetsförmedlingen som inte kunde ordna med anställningsstöd men däremot skulle kunna hjälpa henne med en praktikant. Kanske är det så att du känner någon redan idag som skulle passa frågade de. Det gjorde hon inte, men kanske skulle någon höra av sig om hon ställde frågan på Facebook?

–   Jag fick svar av tre kvinnor varav den första var Sandra Viklund ifrån Locksta och vi kom överens om att hon skulle få komma hit och prova. Och ja, vi klickade direkt – det var som om det var meningen att det var hon som skulle kliva in igenom dörren den där morgonen.

Helen beskriver sin nya kollega som en sprudlande glädjespridare som är praktiskt lagd och inte det minst rädd att hugga i när och där det behövs. Idag finns Sandra på plats 18 timmar i veckan, tisdag, onsdag och torsdagar och Helen ser redan fram emot att kunna erbjuda henne en mer permanent anställning. En pigg, alert och supertrevlig tjej som redan nu visat framfötterna och själv kommit med förslag på produkter.

Sandra kunde inte ha kommit in i företaget vid ett lägligare tillfälle för nu till jul går produktionen verkligen på högvarv. Mellan tummen och pekfingret är det 180×3 kilo äpplen som passerar igenom det lilla köket, lägg där till att varje 90 liter färdig must kräver 3 timmars pastörisering och att varje pall med äpplen ompaketeras och sorteras och tvättas minst två gången innan processen är igång – ja då förstår man vilket hantverk det verkligen rör sig om på Gubbholmens musteri.

 

Hur ser framtiden och 2022 ut?

Under December har man bland annat besökt julmarknaden i Grannäs (Västerbotten) där man fått visa upp både originalet men också nyförvärven i sortimentet. Även Sandras nyförvärv i form av kantareller och äppelgelé fick plats på scen och de stående ovationerna lät inte vänta på sig och folk kom från när och fjärran för att köpa med sig produkter inför julen.

Väl hemma igen kom en inbjudan från CESAM i Örnsköldsvik med fråga om de inte ville komma och vara med när det skulle hållas julmarknad på torget i stan.

–  Jag blev lite förvånad, för jag trodde att den marknaden var mest för dom som bodde i centrala stan men det kändes riktigt kul att CESAM bjöd in oss.

Vidare ser hon som ovan nämnt fram emot att få välkomna Sandra med en anställning.

Ett annat spännande event att se fram emot som verkligen kan öppna nya dörrar och skapa nya kontakter är inbjudan till Arlanda By i Stockholm där ICA varje år bjuder in olika småproducenter till en mässa för att visa upp sina produkter.

–  Det känns verkligen jättehäftigt och vi är så sugna på att åka ner och se vilka möjligheter det ger, vem vet om några år så står vi kanske där som årets företagande kvinnor!

 

Tips till andra?

–  Det finns massor av stöd att få och det är jätteviktigt att kolla upp, både länsstyrelsen och regionen har en hel del att erbjuda. Och de kan man sök varje år för tex investering och byggnationer etc.

 

Önskelista?

  • Ett riktigt kylrum för att optimera temperatur och minska svinn
  • Hjälp att dra in nytt vatten så att processen blir effektivare
  • Ett bidrag till ombyggnation och utveckling

 

Dela med dina vänner: