Mona Hallin är född och uppvuxen i Överhörnäs Örnsköldsvik och efter grundskolan gick flyttlasset först till Umeå där hon utbildade sig till dietist – en utbildning som skulle visa sig få en helt annan nytta och innebörd än vad hon först hade trott.

–  I Umeå mötte jag kärleken och tillsammans flyttade vi ner till Stockholm, en plats jag bodde på i alldeles för många år.

Som norrlänning låg skog, mark och naturen henne varmt om hjärtat och tankarna på barndomens växtrikedom gjorde sig starkt påminda bland betongblock och avgaser. Som liten hade hon fått sin första St Paula och mindes väl hur hon fascinerats av konceptet att ta ett blad från blomman och placera det i gjorden och se en ny planta växa upp. Men vem har sagt att man inte kan ha en trädgård i Stockholm?

Det hela började med att hon köpte hem ett par krukväxter som fick husera ute på balkongen. Inom kort hade dessa fått sällskap av ytterligare växter och snart stod hon inför valet att själv kunna vistas på balkongen eller att helt lämna över den till växterna.

–  Vid det laget investerade jag i en kolonilott och sedan var det kört, skrattar hon.

Efter att ha arbetat 10-15 år som dietist bestämde hon sig för att omskola sig, hon skulle löpa linan ut och följa sin återvunna passion och bli trädgårdsdesigner. Sagt och gjort, Mona ansökte till en digital utbildning och efter det kompletterade hon studierna med ekologisk trädgårdsodling. Med utbildningen i ryggen tog hon sikte på Skaraborg där hon tillsammans med kärleken köpte sig en gård med andelsjordbruk, här fick hon verkligen möjligheten och utrymmet att blomma ut och prova sina vingar. Det var en fantastisk tid med egna grönsaker, B&B och djur för självhushållning. Men trots detta var det något som saknades – Norrland och för 1,5 år sedan kom så dagen när hon kände att ”nä nu måste jag få flytta hem igen”.

Nisse spanar in en av Monas Trädgårdsdesigner

 

Hur går de till när man designar en trädgård?

När Mona utformar en trädgård brukar hon utgå ifrån kundens önskemål och frågar ofta efter specifika önskemål och om de har några egna favoriter, därefter kompletterar hon med vad hon själv både tycker och vet passar ihop med dessa växter, ändamålet och terrängen. Och det är ett minst sagt gediget arbete hon lägger ner.

–  Mina kunder får även en ganska omfattande frågelista där de får svara på frågor om vad de vill med sin trädgård och olika faktorer som de känner till om sin trädgård som jag kanske inte kan se vid ett enstaka besök. Därefter gör jag alltid ett eget trädgårdsbesök där jag tar jordprov, mäter, fotograferar och tittar på olika faktorer som omgivning och husets stil. Därefter blir det en hel del dialog mail ledes där jag kommer med olika förslag, funktionsplan, rörelseplan mm som sedan ligger till grund för själva designen.

Hennes passion för den smakfulla och ätbara trädgården flödar från sidorna och det märks att hon verkligen älskar vad hon gör. Ta bara exemplet att se långsiktigt, att skapa en trädgård med mångfald för både växter djur och människor. Eller vad sägs tex om en gungställning som blir till en pergola för växter eller en plan för ytan där studsmattan en gång stod – med en trädgård från Mona är den här planen snarare en självklarhet än undantag.

Hennes portfolio rymmer såväl privata som kommersiella trädgårdar som tex café trädgården i Fjugesta utanför Örebro. Här i norra Sverige kan vi få en skymt av hennes växande konstverk i Hummelvik och Njurunda, men hon har också designat trädgårdar på Varvet samt på en större gård i Obbola utanför Umeå. Hennes kundkrets sträcker sig idag från Sundsvall i Söder, Sollefteå i väster och Umeå i norr.

 

Vad kostar det att göra om sin trädgård?

Kostnaden varierar allt utifrån kundens behov och typ av trädgård. En uppvuxen trädgårdstomt kräver ofta en annan typ av arbete än tomten vid ett nybyggt hus som med lite tur fått en gräsmatta utrullad.

  • Trädgårdsrådgivning – här görs ett hembesök där personen får rådgivning och själv väljer vilka råd som han/hon vill anteckna och ta vara på.
  • Mentortimmar –  passar dig som själv vill skapa en design men känner att du saknar tillräcklig kunskap och önskar rådgivning.
  • Ide-skiss/enkel design
  • Trädgårdsdesign – lite mer avancerat och kunden får fler växter inplanerade
  • Komplett design – här ingår ALL planering ner i minsta detalj

Mona och Nisse

 

Finns det något man kan göra för sin trädgård redan nu?

På den frågan får vi ett rungande JA av Mona. Enligt henne är det på vintern man SKA planera. En av orsakerna är land annat att man hunnit bo in sig i sitt hus och sett trädgården under olika årstider, klimat och väder och känner till vilken vägg som får mest sol och vart skuggan dröjer sig kvar. Lär känna platsen du bor på och har runt knuten och våga känn på jorden lite här och var är hennes bästa husmorstips.

–   Jag tycker att det bästa är att anlita mig på hösten, för då kan jag arbeta under hela vintern och då har kunde och jag gott om tid diskutera och planera. Jag har tid att rita så att det finns en färdig design att utgå ifrån när våren kommer och det är dags att sätta spaden i jorden.

 

Vad gör du när du inte verkar som trädgårdsdesigner?

När hon inte designar trädgårdar håller hon i både kurser, studiecirklar och föreläsningar. Där berättar hon bla om grönsaksodling och hur man skapar en skogsträdgård eller matlund.

–  Det är en matproducerande skogsliknande miljö skulle man kunna kalla det. Där har man framför allt fleråriga växter som producerar ätbara produkter av olika slag. Tanken är att man inte ska behöva så och förkultivera varje år utan att trädgården själv ska bli mer produktiv för varje år som går.

Mona har även hållit kurser i miljö och kilmataspekter på trädgård där deltagarna bla fått lära sig hur man gör för att binda kol och på så sätt förhindra att koldioxid från att gå upp i luften.

 

Vad händer under julen och  2022?

En oväntad men ack så uppskattad julklapp är Monas presentkort på trädgårdsdesign och mentortimmar. Här finns både presentkort med valfri summa men också kort med färdiga paketerbjudanden

–  När du valt den summa du vill ha på ditt kort slår du en signal eller skickar ett mail till mig så hjälper jag dig att lösa resten.

Händer under 2022:

  • Kurs i trädgårdsdesign
  • Kursen ”Bli en klimat och miljöhjälte i din trädgård”
  • Håll koll på hemsidan – där kommer en hel del erbjudanden dyka upp

Några sista tips eller råd till andra som går runt med en massa drömmar?

Det här är det roligaste jag har gjort i livet, att omskola mig till trädgårdsdesigner och få jobba med det här. Jag får arbeta med och utifrån det som känns viktigast för mig – att skapa hållbara trädgårdar för mersmak och mångfald

 

Monas Önskelista:

Jag önskar mig en gård som har nog med yta för en visningsträdgård, där jag kan få visa lite vad jag kan, vad jag brinner för och hur jag tänker – en visningsträdgård helt enkelt som kan locka människor till bygden och även lär dem mer om möjligheterna med den egna trädgården där jag såklart gärna hjälper till.

________________________________________________________

Först att kontakta min kompis Mona får en julklapp // 🎁🎅

_________________________________________________________

Vill du veta mer om Mona?

www.smakfulltradgard.se

Instagram: @smakfulltradgard

Dela med dina vänner: